Пада дефицит у трговини

Жељка Домазет
Пада дефицит у трговини

Сарајево - Извоз из БиХ порастао је у прошлој у односу на 2016. годину 16,54 одсто на 11,385 милијарди марака, док је увоз истовремено ојачао 13,44 процента на 18,447 милијарди, чиме је побољшана спољнотрговинска слика.

Обим спољнотрговинске размјене имао је раст у прошлој години од 14,61 одсто на 29,832 милијарде, док је дефицит износио 7,063 милијарде КМ. Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је покривеност увоза извозом повећана 2,73 одсто на 61,71 проценат.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић истакао је на представљању резултата спољнотрговинске размјене да је домаћа привреда остварила значајне резултате који су, између осталог, посљедица побољшања економског амбијента у БиХ.

- Наставићемо са промоцијом привреде на важним тржиштима и вјерујем да ће то уз наставак побољшања економског амбијента донијети још боље резултате - рекао је Егрлић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да се БиХ први пут приближила износу размјене од 30 милијарди марака.

- Већ сљедеће године ћемо прећи ту границу. Покривеност увоза извозом прешла је 60 одсто, а прије пет година је била око 48 одсто. Ово је важно достигнуће за нашу економију - рекао је Шаровић и изразио увјерење да је достижан циљ да у наредне три године покривеност увоза извозом достигне 70 процената.

Највећи трговински партнери БиХ и прошле године су били ЕУ и земље чланице регионалне зоне слободне трговине ЦЕФТА. Директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Момир Тошић је казао да је порастао извоз у све земље које су главни партнери у размјени, док су највеће стопе раста забиљежене код Црне Горе и Мађарске. С друге стране увоз је највише порастао из Русије, САД, Пољске и Мађарске.

- Повећању обима спољнотрговинске размјене допринио је раст извоза млијечних производа, воћа, производа млинарске индустрије, масти, уља, пића и увоза млијечних производа, воћа, масноћа и уља - рекао је Тошић.

Шаровић је казао да треба наставити радити на уклањању трговинских баријера и отварању нових тржишта и упоредо с тим на развијању свијести потрошача о значају куповине домаћих производа.

Размјена са ЕУ

Извоз - 8,018 милијарди (70,4% укупног извоза)

Увоз - 12.439 милијарди (67,4% укупног увоза)

Хрватска - највећи обим трговине

Њемачка - највеће извозно тржиште

Размјена са ЦЕФТА

Извоз - 1,931 милијарда (17% укупног извоза)

Увоз - 2,855 милијарди (27,79% укупног увоза)

Србија - највећи обим трговине

Србија - највеће извозно тржиште

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана