Otvoren Ekonomski forum u Sankt Peterburgu Predsjednik Srpske sa Putinom

Agencije
Otvoren Ekonomski forum u Sankt Peterburgu Predsjednik Srpske sa Putinom

U Sankt Peterburgu je otvoren Međunarodni ekonomski forum, koji se održava pod pokriviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Forum je otvorio guverner Sanktpeterburške oblasti Georgij Poltavčenko, koji je izjavio da je interesovanje za ovaj događaj veliko. To potvrđuje i činjenica da je prijavljeno gotovo 20.000 učesnika iz više od 100 zemalja.

U Sankt Peterburg je stigao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji bi sutra trebalo da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Četrdeset lidera najvećih investicionih fondova u svijetu, više od devedeset događaja, radionica, panel diskusija, dijaloga o ekonomiji, biznisu... sve je to samo mali dio velikog i, čini se, nikad većeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

U svemu tome, sutra očekujemo važan i za nas najvažniji dio- sastanak Vladimira Putina i Milorada Dodika.

- Činjenica da se sastajem sa Vladimirom Putinom je sasvim dovoljna da se Republika Srpska primijeti kao partner Ruske Federacije i da se ti sastanci održavaju u kontinuitetu, da nema hladno-vrućih, već prijateljskih i veoma srdačnih odnosa. Za mene lično je privilegija da, u kontinuitetu već desetak godina, imam sastanke sa ruskim predsjednikom i da dogovaramo zvanični sastanak u Moskvi u septembru. Ostalo je još da dogovorimo datum - rekao je Dodik.

Prije sastanka sa Putinom, predsjednik Srpske ima niz sastanaka- jedan sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, a zatim i učešće na plenarnoj sjednici koju će voditi ruski predsjednik Vladimir Putin, uz francuskog predsjednika Emanuela Makrona i japanskog premijera Šinzo Abea i direktroku MMF-a Kristin Lagard.

- Ja sam ponosan na sve to i treba da bude ponosan svaki budući predsjednik koji izgradi odnose sa Ruskom Federacijom u kojima može da obezbijedi takve sastanke, jer se taj kontinuitet mora održati. Ukoliko sadašnji predstavnici Srpske u vlasti na nivou BiH dobiju vlast u Srpskoj, mi gubimo partnere, jer će oni sačekati da vide o čemu se radi. Mi nemamo vremena za gubljenje, naši partneri i odnosi sa Ruskom Federacijom, moraju da ostanu neupitni - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske će i ovaj put pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Republiku Srpsku, a za to postoje, kaže, brojni razlozi- od onih starih prijateljskih preko političkih, do činjenice da Banjaluka na ljeto počinje da gradi Srpsko-ruski centar, kada će, sasvim sigurno, u Banjaluku da stignu visoki zvaničnici Ruske Federacije, zaključuje Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana