Оснивање фирме кликом од куће

Данијела Стоканић
Оснивање фирме кликом од куће

Бањалука - Електронска регистрација пословних субјеката требала би до краја године да заживи и у Српској, што ће омогућити оснивање предузећа од куће помоћу неколико кликова и тиме уштеду времена и новца.

Влада РС је на јучерашњој сједници усвојила измјене и допуне законских и других прописа неопходних за реализацију ове реформе.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић, чији је ресор задужен за реализацију ове реформе, истакао је да пројекат финансира британска влада посредством Свјетске банке.

- На овај начин биће успостављен систем е-управе. То ће за сада бити учињено само у области регистрације пословних субјеката, али представља почетак у процесу увођења е-управе и у осталим областима. Систем е-регистрације, поред легислативних измјена, захтијева и друге предуслове, као што је потпуна конверзија материјалне документације регистарских судова и регистарских органа јединица локалне самоуправе у дигитални облик. Овај процес је већ започет и тече у неколико привредних судова РС - казао је Клокић.

У току је и успостављање националног центра за управљање дигиталним идентитетима који ће дјеловати при Агенцији за информационо друштво РС.

- На тај начин биће успостављено и сертификационо тијело које ће издавати квалификоване електронске потписе. То ће у пракси омогућити потпуну примјену закона којима се регулише електронски потпис, електронски документ и електронско пословање - рекао је Клокић.

РС се, према његовим ријечима, увођењем електронског начина комуникације између подносиоца захтјева за регистрацију и надлежног органа који одлучује о том захтјеву сврстава у ред модерних земаља чији правни систем препознаје значај е-управе.

- У овом процесу биће омогућено и прибављање електронске документације по службеној дужности од надлежних органа чије је прилагање обавезно уз захтјев за регистрацију. То ће бити примијењено тамо гдје је то могуће у овој фази - објаснио је Клокић.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Дејан Мијић истиче да је овај корак за похвалу и да треба што прије увезати све карике у ланцу да би систем у потпуности заживио.

  • И сада теоретски постоји могућност да у року од 12 часова у АПИФ-у буде обављена регистрација фирме, међутим дуго траје поступак у суду. Због тога вјерујем да ће и послије ове реформе одређен период требати много документације и за електронску регистрацију пословних субјеката - казао је Мијић.

Прва фаза

РС је 2013. године кренула у реформу система регистрације пословних субјеката успостављањем једношалтерског система и јединственог регистра свих пословних субјеката.

Тиме је број дана потребних за регистрацију смањен са 23 на три, а број процедура са 11 на пет, а знатно су редуковани и трошкови тог поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана