Osiguravajuće kuće zaradile 28,8 miliona

Milijana Latinović
Osiguravajuće kuće zaradile 28,8 miliona

Banjaluka - Osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj lani su ostvarila 28,8 miliona maraka neto dobiti, što je za šest odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, 11 društava je u prošloj godini iskazalo neto dobitak u iznosu od 32,7 miliona maraka, dok su četiri osiguravajuće kuće imale neto gubitak od 3,8 miliona KM.

Prema ranijim podacima, 12 osiguravajućih kuća je u 2017. godini ostvarilo neto dobitak od 30,29 miliona KM, dok su dva imala gubitak od 1,61 milion KM.

- Gubitak u prošloj godini nije ugrozio ispunjavanje zahtjeva adekvatnosti kapitala društava koja su ga ostvarila - naveli su u Agenciji za osiguranje RS.

Istakli su da je ukupno obračunata premija na tržištu osiguranja Srpske u prošloj godini iznosila 226,1 milion maraka. Premija osiguranja u 2017. godini iznosila je 213,3 miliona KM.

- Od ukupno obračunate premije na tržištu osiguranja, na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 188,3 miliona KM ili 83,3 odsto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 37,8 miliona KM ili 16,7 odsto - naveli su u Agenciji za osiguranje i pojasnili da ukupno obračunata premija u Srpskoj obuhvata premiju društava za osiguranje sa sjedištem u RS, koja je umanjena za premiju koju su ta društva obračunala u FBiH, te uvećana za premiju koju su filijale društava za osiguranje sa sjedištem u FBiH obračunala u RS.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže za “Glas Srpske” da je evidentno da tržište osiguranja u Srpskoj bilježi rast, ali da je to i dalje nedovoljno.

- Taj rast u prošloj godini bio je manji u odnosu na rast u 2017. godini. Razlog tome je i to što je u posljednjem kvartalu prošle godine za deset odsto smanjena tarifa u oblasti obaveznih osiguranja od auto-odgovornosti, što automatski znači za toliko manji prihod društava po toj osnovi, a znamo da su ta osiguranja dominantna. Dobro je što su osiguravajuće kuće ostvarile dobitak, ali je potrebno još mnogo više da se približimo evropskim trendovima - rekao je Durmić.

Komentarišući rast ukupno obračunate premije osiguranja u prošloj godini, Durmić je kazao da učešće premije životnih osiguranja u ukupnom iznosu pokazuje stepen razvijenosti tržišta osiguranja neke zemlje.

- Austrija sa procentom od oko 50 odsto prednjači. Sve niže od 30 odsto je daleko od zadovoljavajućeg - rekao je Durmić, naglasivši da trendovi u prvom polugodištu ne najavljuju ništa bolji rezultat na kraju ove u odnosu na kraj prošle godine.

Poljoprivreda

Milomir Durmić kaže da su lani svega 184 poljoprivredna gazdinstva u Srpskoj podnijela zahtjev za subvencionisanje osiguranja.

- Pravilnikom je utvrđeno da RS do 50 odsto subvencioniše premije osiguranja poljoprivrednih gazdinstava. Od oko 300.000 registrovanih gazdinstava, brojka od 184 je kap u moru - rekao je Durmić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana