Осигуравајуће куће зарадиле 28,8 милиона

Милијана Латиновић
Осигуравајуће куће зарадиле 28,8 милиона

Бањалука - Осигуравајућа друштва са сједиштем у Републици Српској лани су остварила 28,8 милиона марака нето добити, што је за шест одсто више у односу на 2017. годину.

Према подацима Агенције за осигурање РС, 11 друштава је у прошлој години исказало нето добитак у износу од 32,7 милиона марака, док су четири осигуравајуће куће имале нето губитак од 3,8 милиона КМ.

Према ранијим подацима, 12 осигуравајућих кућа је у 2017. години остварило нето добитак од 30,29 милиона КМ, док су два имала губитак од 1,61 милион КМ.

- Губитак у прошлој години није угрозио испуњавање захтјева адекватности капитала друштава која су га остварила - навели су у Агенцији за осигурање РС.

Истакли су да је укупно обрачуната премија на тржишту осигурања Српске у прошлој години износила 226,1 милион марака. Премија осигурања у 2017. години износила је 213,3 милиона КМ.

- Од укупно обрачунате премије на тржишту осигурања, на премију неживотних осигурања односило се 188,3 милиона КМ или 83,3 одсто, док је обрачуната премија животних осигурања износила 37,8 милиона КМ или 16,7 одсто - навели су у Агенцији за осигурање и појаснили да укупно обрачуната премија у Српској обухвата премију друштава за осигурање са сједиштем у РС, која је умањена за премију коју су та друштва обрачунала у ФБиХ, те увећана за премију коју су филијале друштава за осигурање са сједиштем у ФБиХ обрачунала у РС.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже за “Глас Српске” да је евидентно да тржиште осигурања у Српској биљежи раст, али да је то и даље недовољно.

- Тај раст у прошлој години био је мањи у односу на раст у 2017. години. Разлог томе је и то што је у посљедњем кварталу прошле године за десет одсто смањена тарифа у области обавезних осигурања од ауто-одговорности, што аутоматски значи за толико мањи приход друштава по тој основи, а знамо да су та осигурања доминантна. Добро је што су осигуравајуће куће оствариле добитак, али је потребно још много више да се приближимо европским трендовима - рекао је Дурмић.

Коментаришући раст укупно обрачунате премије осигурања у прошлој години, Дурмић је казао да учешће премије животних осигурања у укупном износу показује степен развијености тржишта осигурања неке земље.

- Аустрија са процентом од око 50 одсто предњачи. Све ниже од 30 одсто је далеко од задовољавајућег - рекао је Дурмић, нагласивши да трендови у првом полугодишту не најављују ништа бољи резултат на крају ове у односу на крај прошле године.

Пољопривреда

Миломир Дурмић каже да су лани свега 184 пољопривредна газдинства у Српској поднијела захтјев за субвенционисање осигурања.

- Правилником је утврђено да РС до 50 одсто субвенционише премије осигурања пољопривредних газдинстава. Од око 300.000 регистрованих газдинстава, бројка од 184 је кап у мору - рекао је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана