Osiguravajuće kuće srušile rekord

Marijana Miljić
Osiguravajuće kuće srušile rekord

Banjaluka - Osiguravajuće kuće u RS prikupile su prošle godine najveću premiju od kada postoji Srpska, a njen iznos dostigao je 213,3 miliona KM.

Prema nerevidiranim izvještajima koji su osiguravajuće kuće dostavile Agenciji za osiguranje RS, obračunata premija u 2017. porasla je 7,6 odsto u odnosu na prethodnu  godinu.

Društva za osiguranje čije je sjedište u RS učestvovala su u ukupnoj premiji sa 79,5 odsto, a ostatak se odnosi na filijale osiguravajućih kuća iz FBiH.

Rast je zabilježen i u oblasti neživotnih i životnih osiguranja. Od neživotnih vrsta osiguranja u kojima dominira osiguranje od auto-odgovornosti prikupljeno je 7,8 odsto više premije, a kod životnih rast je iznosio 6,7 procenata.

Obračunata premija neživotnih osiguranja dostigla je 178,4 miliona i čini 83,7 odsto ukupne premije, dok je premija životnih osiguranja iznosila 34,9 miliona KM ili 16,3 odsto ukupne obračunate premije.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković ističe da je iznos obračunate premije u 2017. godini najveći na tržištu osiguranja u istoriji Srpske.

- Svake godine smo imali rast premije i ukupan iznos sada se bliži cifri od 215 miliona maraka. Tome doprinosi konstantan rast i u oblasti životnih i neživotnih osiguranja - kazao je Dujaković.

U Udruženju društava za osiguranje RS takođe ističu da je obračunata premija konstantno rasla prethodnih godina i da je u 2017. godini oborila rekord.

- Neživotna osiguranja do sada su imala trend rasta od sedam do osam odsto svake godine, dok je kod životnih osiguranja trend rasta bio dvocifren i 2017. godine je iskazan jednocifrenim brojem. Osiguranja koja imaju veliki potencijal u RS i dalje će imati trend rasta obračunate premije - rekao je predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić.

Registracija vozila

Agencija za osiguranje RS donijela je u novembru prošle godine smjernice kojima je zabranila davanje popusta prilikom registracije vozila. Zbog kršenja ovog podzakonskog akta iz Udruženja za osiguranje RS isključeno je osiguravajuće društvo "Garant" iz Brčkog.

- Pratimo stanje na terenu i svakog četvrtka održavamo sastanke. Sankcionišemo kuće koje daju nelegalne popuste. Situacija nije sjajna, ali je zadovoljavajuća - kazao je Slaven Dujaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana