Održana sjednica UO Udruženja banaka BiH: Prioritet uvođenje elektronskog potpisa

M. L.
Održana sjednica UO Udruženja banaka BiH: Prioritet uvođenje elektronskog potpisa

Banjaluka - Banke u BiH zalažu se za nastavak aktivnosti na usklađivanju zakonske regulative neophodne za implementaciju i korišćenje elektronskog potpisa, što je jedan od preduslova nastavka digitalizacije cjelokupnog bankarskog sektora, zaključeno je na sjednici Upravnog odbora Udruženja banaka BiH koja je juče održana u prostorijama Komercijalne banke Banjaluka.

Sjednici je predsjedavao novi predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Boško Mekinjić, koji je i predsjednik Uprave Komercijalne banke Banjaluka.

On je istakao da su sve banke u BiH izrazile veliku spremnost za nastavak digitalizacije koja će, s jedne strane, donijeti veliki napredak u poslovanju banaka, te klijentima omogućiti lakši i proaktivniji pristup bankarskim proizvodima i uslugama.

- Očekujemo da sve nadležne institucije zadužene za uvođenje elektronskog potpisa podrže našu inicijativu kako bismo što brže došli do željenog cilja - rekao je Mekinjić.

Na sjednici Upravnog odbora bilo je riječi i o daljim aktivnostima i prijedlozima koji su ranije dostavljeni u vezi sa izradom “Bijele knjige”, koja bi trebalo da služi kao dokument koji objedinjuje svu problematiku s kojom se banke susreću u radu.

Mekinjić je rekao da ideja za pravljenje takvog dokumenta nije samo da se pobroje problemi sa kojima se suočava bankarski sektor, već i da se ponude rješenja za te probleme.

Istaknuto je da će Udruženje banaka BiH u ovoj godini svoje aktivnosti usmjeriti na učešće u kreiranju i usaglašavanju zakonske i podzakonske regulative u nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, te harmonizaciji ovih zakona u oba entiteta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana