Одлив радне снаге највећи изазов привреде VIDEO

Милијана Латиновић
Одлив радне снаге највећи изазов привреде VIDEO

Бањалука - Влада РС и пословна заједница спремне су за нову рунду разговора о реализацији постављених циљева у оквиру меморандума о заједничким политикама, а на столу ће се наћи приједлози за унапређење пословног амбијента и спречавање одлива радне снаге.

Смјернице за развој привреде, које се односе на смањење опорезивања рада, рјешавање проблема средњег и високог образовања те технолошки развој, неке су од тема о којима ће у петак разговарати привредници и представници Владе на конференцији “Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године - дијалог за будућност”.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић истакао је да је недостатак квалификоване радне снаге и одлив радника с ових простора највећи изазов са којим се суочава привреда Српске.

- То ће сигурно бити једна од најзаступљенијих тема на конференцији. Желимо да укажемо на изазове са којима се суочава привреда и предложимо рјешења за њихово превазилажење. Закључци са конференције представљаће добру подлогу за израду програма економских реформи за наредни период. Уважавајући приједлоге и искуства која ће изнијети учесници конференције, надам се да ћемо доћи до зацртаних циљева - рекао је Клокић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да је у протеклом периоду сагледана ситуација у појединим привредним гранама како би били утврђени највећи проблеми на којима треба да се ради.

- За сектор информационих технологија, туризам и пољопривреду утврдили смо специфичне смјернице, а све са жељом да нам Влада помогне да у наредном периоду остваримо јачи привредни раст и створимо услове за бржи пораст плата јер је то једини начин да спријечимо одлазак радника - рекао је Тривић.

Унија удружења послодаваца и Влада РС су крајем 2017. године потписале Меморандум о заједничким политикама. Тим документом предвиђена је израда смјерница развоја привреде РС које су фокусиране на шест грана привреде, и то: пољопривреда и прехрамбена индустрија, дрвопрерађивачка индустрија, информационо-комуникационе технологије, туризам, металска и електроиндустрија и текстил, кожа и обућа.

Учесници

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС истичу да ће на конференцији учествовати представници водећих компанија које послују у Српској, ресорних министарстава и других јавних институција које утичу на пословни амбијент. У разговорима ће учествовати и представници академске заједнице и невладиног сектора, угледне личности из региона с искуством у појединим областима, те представници јединица локалне самоуправе. Подршку одржавању конференције пружили су предсједник и премијерка РС, Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана