Obučavaju djecu za zanimanja koja još ne postoje

D. J.
Obučavaju djecu za zanimanja koja još ne postoje

Srbac - Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca jedna je od 15 osnovnih škola u Srpskoj koja je bila uključena u realizaciju projekta “Škole za 21. vijek”, a jedan od ciljeva edukacije bio je da nastavnici i škole promovišu značaj digitalne pismenosti.

Projekat je sprovodilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa Britanskim savjetom, a njime je obuhvaćeno 150 nastavnika iz RS koji su prošli petodnevnu obuku. Među njima je bilo i osmoro nastavnika iz Srpca.

- Nastavnici su se edukovali putem modula “Kritičko razmišljanje i rješavanje problema” i “Digitalne vještine” kako bi te vještine uvrstili u proces učenja, što podrazumijeva postavljanje otvorenih pitanja i davanja povratnih informacija koje učenicima omogućavaju da riješe neuobičajene probleme - rekao je direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Slavko Dragosavljević.

On ističe da je naglasak bio na razvoju digitalnih vještina učenika, zbog čega je svaka škola dobila mikroračunare koji omogućavaju djeci da nauče praviti kodove i tako razviju ključne vještine neophodne za budućnost.

- Naš svijet se brzo mijenja, a rezultati brojnih anketa pokazuju da će čak 65 odsto od ukupnog broja današnjih đaka raditi poslove koji još ne postoje. Ovim projektom djeca se praktično pripremaju za takvu situaciju. Mikroračunari se mogu koristiti u dosta predmeta koji na prvi pogled nisu direktno povezani sa programiranjem, poput biologije ili muzičkog, a učenje se podstiče na kreativan način - ističe Dragosavljević. U rad sa ovim uređajima uključeni su članovi Kluba mladih fizičara i informatičke sekcije koji su kroz projekat već realizovali nekoliko ideja koje imaju za cilj poboljšanje procesa učenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana