Obećane plate odgodile štrajk radnika Fabrike cijevi Unis

Marijana Miljić
Obećane plate odgodile štrajk radnika Fabrike cijevi Unis

Derventa - Radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente odustali su od obustave rada koju su najavili za juče, jer su od uprave dobili obećanje da će im do kraja mjeseca biti isplaćena novembarska plata i dio ostalih dugovanja.

Zaposleni posrnule derventske fabrike ranije su najavili da će obustaviti rad jer im ponovo nisu isplaćene plate na vrijeme. Međutim, nova obećanja uprave nisu ugasila mašine u pogonima.

- Sa rukovodstvom preduzeća sklopili smo novi sporazum. Obećali su nam da će do 31. januara isplatiti novembarsku platu i određeni iznos dugovanja za doprinose i prevoz. Izmiriće i sva dugovanja prema jednom radniku koji treba da bude penzionisan. Ako ova obećanja ne budu ispunjena, mi ćemo 31. januara obustaviti rad i stupiti u štrajk glađu - kazala je predsjednica sindikalne organizacije "Unisa" Radoslava Milanković.

Uprava "Unisa" obećala je i da će do kraja aprila ove godine biti izmirena i sva preostala dugovanja prema zaposlenima.

- Od tada bi trebalo da počnu redovne isplate plata i ostalih naknada i uplata doprinosa. Ostaje da vidimo da li će to biti ispoštovano. Svako probijanje rokova ubuduće ćemo kazniti. Nema više svrhe pregovarati i ponavljati jedno te isto - navela je Milankovićeva.

Rukovodstvo "Unisa" obećava da će ovaj put sve dogovoreno biti ispoštovano i da će im u tome pomoći sklapanje ugovora sa jednom kompanijom iz Rusije.

- Pregovori u vezi sa potpisivanjem ugovora sa ruskim partnerom su u završnoj fazi. Očekujemo da već u toku sedmice taj dokument bude potpisan. Time ćemo sve pogone staviti u funkciju i omogućiti nesmetano funkcionisanje fabrike, a time i redovne isplate radnicima - kazao je direktor "Unisa" Dušan Živković.

Prema nezvaničnim informacijama uprava "Unisa" pregovora o sklapanju posla sa ruskim metalskim zavodom "Magnitogorsk", a dobijanje tog posla trebalo bi da digne iz pepela posrnulo preduzeće.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturiranja "Unisa" u septembru 2016, a taj dokument dobio je zeleno svjetlo krajem aprila 2017. godine. Rješenje o otvaranju postupka restrukturiranja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC "Luka Šamac", čiji je vlasnik "Balkan stil", koji je i vlasnik "Unisa".

Kolaps "Unisa" doveo je u probleme i Izvozno-kreditnu agenciju BiH, koja mu je izdala garancije vrijedne više od 150 miliona maraka, iako je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona. Ovim preduzećem i stanjem u agenciji koja je dospjela na ivicu propasti bavila se i istražna komisija Parlamenta BiH čiji su zaključci proslijeđeni pravosudnim institucijama.

Dugovanja

Dugovanja Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente iznose oko pola milijarde maraka, a najveće potraživanje ima Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od 195 miliona KM. Isplata potraživanja definisana je planom finansijskog i operativnog restrukturiranja "Unisa" u roku od deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana