Obaveze najveći problem Pošta

Marijana Miljić
Obaveze najveći problem Pošta

Banjaluka - Kratkoročne obaveze "Pošta Srpske" veće su od imovine preduzeća za 3,47 miliona maraka, a revizori su upozorili da su računi preduzeća prošle godine više puta blokirani i da to izaziva neizvjesnost u pogledu njegovog daljeg poslovanja i opstanka.

Nezavisna revizorska kuća "Grant Tornton" dala je "Poštama Srpske" pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje za 2017. godinu, ali je skrenula pažnju na moguće probleme u poslovanju.

- Veliki iznos kratkoročnih obaveza na kraju 2017. godine i više blokada računa mogu uticati na sposobnost preduzeća da radi po načelu stalnosti poslovanja. "Pošte Srpske" ne posjeduju ni dokaz o vlasništvu nad nekim nekretninama. Postupak usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa poslovnim i zemljišnim knjigama je u toku - naveli su revizori.

Revizori su se osvrnuli i na sudske sporove u kojima se ovo javno preduzeće pojavljuje navodeći da iz njih mogu nastati dodatne obaveze.

- Na kraju prošle godine vođena su 184 sudska spora u kojima se preduzeće pojavljuje kao tužilac, a njihova vrijednost je 4,41 milion maraka bez kamata. S druge strane, protiv preduzeća se vode 32 spora vrijedna 1,84 miliona. Iznosi konačnih gubitaka iz sudskih sporova mogu biti uvećani na osnovu obračunatih zateznih kamata do datuma njihovog okončanja, odnosno konačne isplate - naveli su revizori.

U "Poštama Srpske", koje su 2017. završile sa dobiti od oko 75.000 maraka, navode da je poslovanje poboljšano u odnosu na prethodnu godinu.

- Iznos potraživanja i obaveza sa stanjem na kraju prošle godine značajno je promijenjen. Taj odnos se automatski mijenja već nakon 31. decembra. Svakodnevno imamo priliv novca na račun. Naše obaveze sada iznose oko 2,3 miliona, a potraživanja 2,5 miliona KM. Za četiri mjeseca ove godine nijednom nam nije blokiran račun - rekla je direktorica "Pošta" Jasminka Krivokuća i dodala da sprovode potrebne procedure u vezi sa uknjižavanjem spornih nekretnina na koje su ukazali revizori.

Krivokuća je naglasila da su "Pošte Srpske" za ovu godinu projektovale dobit od 478.000 maraka.

Kredit stavljen na čekanje

"Pošte Srpske" planirale su u ovoj godini da se zaduže za pet miliona maraka, a u preduzeću navode da još nisu posegnuli za tim kreditom.

- Još nismo posegnuli za tim kreditom jer za sada nema potrebe. On je planiran samo da ne daj bože - kazala je Jasminka Krivokuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana