Ново поскупљење горива у БиХ

nezavisne.com
Ново поскупљење горива у БиХ

Сарајево, Бањалука - Гориво на бензинским пумпама у Босни и Херцеговини у петак је опет поскупјело, што је шести скок од 1. фебруара, потврђено је “Независним новинама”.

Подсјећамо, прво су, након што је 1. фебруара на снагу ступио Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ, пумпаџије у цијелој БиХ цијену горива подигле за 18 фенинга по литру, а други вал поскупљења био је половином прошлог мјесеца само у РС, када су цијене скочиле у просјеку седам фенинга.

Треће и четврто поскупљење било је у другој и трећој седмици маја, када су цијене скочиле само у ФБиХ, и то оба пута у просјеку од пет до 10 фенинга по литру, зависно од дистрибутера нафте и нафтних деривата. Прошле седмице било је пето поскупљење, које је погодило само грађане РС, када је цијена горива скочила од два до пет фенинга по литру.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС, каже за “Независне” да су цијене горива на неким пумпама у Српској скочиле и за око 10 фенинга, али да ће се у току наредне седмице то десити и на свим осталим пумпама у РС.

“Једноставно, то нико не може предвијети. Цијена нафте на свјетском тржишту константно расте, тренутно износи 80 долара по барелу и морало је доћи поново до поскупљења горива у РС”, казао је Берак и додао да за стање у ФБиХ не може да даје коментар.

Упитан да ли ће бити нових поскупљења с обзиром на то да постоје неке најаве да би на свјетском тржишту цијена барела нафте могла достићи и 100 долара, Берак је рекао да је могуће да дође до поновног раста, јер је ситуација на свјетском тржишту нафте поприлично нестабилна и због кризе између САД и Ирана.

“То нико не може предвидјети. Дистрибутери овисе од рафинерија, а рафинерије прате цијене на свјетском тржишту. То је ланац који је повезан, ако буде новог скока цијена нафте на свјетском тржишту, биће нових цијена и код нас”, казао је Берак.

У РС након новог вала поскупљења литар дизела кошта зависно од дистрибутера од 2,22 до 2,26 КМ, а литар бензина 95 од 2,25 до 2,28.

Према новом цјеновнику, за литар бензина 98 грађани ће сада морати одвајати око 2,28 КМ, а плин се продаје по цијени од 1,11 до 1,19 КМ.

У Федерацији БиХ цијена је још већа, па тако за литар дизела и бензина треба издвојити 2,31 КМ.

Прије поскупљења 1. фебруара литар дизела је у просјеку коштао 1,9 КМ, за литар бензина 98 требало је издвојити двије КМ, док је 1,9 КМ коштао литар бензина 95. То значи да је цијена горива за три мјесеца скочила 40 фенинга за литар, што најбоље осјете грађани на свом кућном буџету.

Један бањалучки возач рекао је за “Независне” да ће због новог таласа поскупљења дебело размислити да ли ће и даље возити ауто или ће прећи на градски превоз или бицикл, а не искључује ни да ће све више пјешачити.

“Новчаник не може више да издржи поскупљења. Прије поскупљења мјесечно сам трошио 100 КМ за бензин. Сада ми за моје обавезе треба 150 КМ”, објашњава и кроз шалу каже да стално сипа 20 или 30 КМ, али да не сипа исто горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана