Нови аутодијелови из Рудог поново на добошу

Маријана Миљић
Нови аутодијелови из Рудог поново на добошу

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС расписала је јавни позив за продају акција државног капитала у предузећу за производњу дијелова и прибора за моторна возила "Нови аутодијелови" из Рудог за 2,83 милиона марака.

На продају је понуђено 2.839.479 акција из портфеља Акцијског фонда РС, што износи 100 одсто основног капитала у овом предузећу.

Право учешћа на тендеру имају сва физичка и правна лица. Понуде могу да доставе и удружена предузећа, а у случају заједничког учешћа на тендеру чланови конзорцијума одговарају солидарно.

- Право учешћа на тендеру немају државни органи, организације и предузећа из БиХ у којима је државни капитал већи од 25 процената укупног капитала, те физичка и правна лица која нису измирила пореске обавезе, као и она лица која имају одређене неизмирене обавезе до дана подношење пријаве према предузећу "Нови аутодијелови" - наведено је у јавном позиву, који је објављен на Бањалучкој берзи.

Приликом вредновања понуде комисија ИРБ-а ће у обзир узимати понуду, план инвестиција и запошљавања у предузеће "Нови аутодијелови".

- Понуде заинтересована предузећа могу доставити најкасније до 11. априла ове године, а оне ће бити отворене истог дана. Понуђач је дужан ИРБ-у гарантовати понуду износом од 300.000 марака. Понуда се гарантује уплатом депозита у новцу или подношењем неопозиве, безусловне банкарске гаранције, наплативе на први позив. Рок важења банкарске гаранције треба да износи најмање 180 дана од дана истека рока за подношење понуде - наведено је у јавном позиву.

Ово је трећи покушај ИРБ-а да прода акције државног капитала у предузећу "Нови аутодијелови". Претходна два позива за продају су пропала јер нико није желио да купи акције државног капитала у посрнулом предузећу из Рудог.

Куповина

Влада РС купила је у стечају предузеће "Нови аутодијелови" из Рудог половином 2009. године за 1,2 милиона марака. Међутим, ово предузеће Влада није успјела да дигне из пепела. "Нови аутодијелови" из Рудог 2016. годину завршили су са губитком од око 127.000 КМ, а приход овог предузећа у тој години износио је свега 1.100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана