Нова банка тражи од суда стечај у “Унису”

Маријана Миљић
Нова банка тражи од суда стечај у “Унису”

Дервента - Нова банка Бањалука поднијела је захтјев за стечај у Фабрици цијеви “Унис” Дервента да би наплатила потраживања.

За то вријеме у посрнулој фабрици, чији су радници седам дана у штрајку, због нагомиланих дуговања искључена је и струја.

Из Окружног привредног суда у Добоју јуче нисмо добили одговоре на питања када је Нова банка поднијела захтјев за стечај у “Унису” и колико новца потражује од тог предузећа. Ни из Нове банке се нису оглашавали у вези са захтјевом за покретање стечаја у “Унису”.

У усвојеном плану реструктурирања дервентске фабрике из марта прошле године наведено је да “Унис” према Новој банци има краткорочне обавезе у износу од 1,79 милиона марака.

У управи фабрике потврдили су да је Нова банка затражила покретање стечаја и да суд треба да одлучи да ли постоје услови за тај поступак.

- Обавијештени смо да је Нова банка поднијела захтјев за стечај. Сада је све у њиховим и рукама суда. Ми на ту одлуку не можемо утицати - казао је директор “Униса” Душан Живковић.

Радници “Униса” истичу да су начули да је нека од банака поднијела захтјев за стечај.

- Имамо и низ других проблема. Искључена нам је струја у четвртак, телефони не раде. Чујемо да има и великих дуговања за воду и да би и она могла бити искључена. Од обећања управе у вези са исплатом дуговања за накнаде нема ништа, доприноси нам нису уплаћени од августа 2017. године. Проблеми се само нижу - навела је предсједница Синдикалног одбора радника “Униса” Радосава Миланковић.

Нагласила је да ће сутра предати захтјев суду да им предузеће исплати све рате које је требало да измири на основу усвојеног плана реструктурирања.

- Планирамо да до краја седмице затражимо састанак са предсједником РС Милорадом Додиком, јер немамо другог излаза. Тражићемо и помоћ Пореске управе. У фабрици више нема ни административних радника - казала је Миланковићева.

У управи предузећа потврђују да је фабрици искључена струја због дуга од 18.000 марака.

- Чекамо неке уплате и вјерујем да ћемо ускоро измирити сва потраживања за струју. Шта ће бити са фабриком за сада не могу да говорим - рекао је Живковић.

Предузеће “Унис” запошљава око 170 радника, а након што је запало у проблеме посегло је за реструктурирањем. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ “Лука Шамац”, чији је власник “Балкан стил”, који је и власник “Униса”.

Лош сценарио и за ИГА

Од судбине “Униса” зависи и којим ће путем кренути и Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ.

Колапс “Униса” довео је у проблеме ИГА, која му је 2013. године издала гаранције вриједне скоро 200 милиона марака, иако је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Управни одбор ИГА предложио је властима три сценарија да би била стављена тачка на њену дугогодишњу агонију - реорганизацију, гашење и формирање нове институције која ће помагати извозницима и одржавање тренутног стања с надом да ће “Унис” почети да враћа дугове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана