Нова ХЕ још једна побједа РС

Маријана Миљић
Нова ХЕ још једна побједа РС

Трново - Хидроелектрана “Богатићи-Нова” у Трнову, инсталисане снаге 9,96 мегавата и просјечне годишње производње струје 46,26 милиона киловат-часова, јуче је пуштена у рад.

Почетак рада хидроелектране озваничили су предсједник РС Милорад Додик и директор “Електродистибуције” Пале Љубомир Мрда.

- Хидроелектрана “Богатићи-Нова” је још једна велика побједа РС. Није било лако изградити ову хидроелектрану  и убиједити невјерне Томе да је то могуће. Они нису ни знали да ово постоји, нити да су донесене одлуке о улагању  - рекао је Додик.

Нагласио је да је пуштање у рад ове хидроелектране снажан допринос јачању укупних прихода, као и да овакви пројекти показују способност да се гради.

- Ово је објекат који остаје. Овим пројектом реализована је  одлука коју смо донијели 2006. године, након што је претходна власт потписала споразум о томе да повуче кредит, а да прода “Електропривреду”. Мој први посао када сам као предсједник Владе дошао у кабинет био је да одбацим ту одлуку -  подсјетио је Додик и додао да се у РС гради на многим мјестима и ствара за будуће генерације.

Мрда је нагласио да је “Богатићи-Нова” највећи хидроенергетски објекат који је у посљедње вријеме изграђен у РС, а у чију изградњу је уложено знање, искуство и новац.

- За само годину изграђена је и у пробни рад пуштена потпуно аутоматизована хидроелектрана са централним “скада” системом за надзор и управљање који представља свјетски стандард у области производње струје. Укупна вриједност инвестиције је 18,5 милиона марака -  рекао је Мрда и додао да је очекивани годишњи приход пет милиона КМ који ће омогућити даљи развој предузећа, нова улагања и радна мјеста. 

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је  да је до сада у изградњу енергетских објеката у Српској инвестирано више од три милијарде КМ, а план је да буде укупно 11,5 милијарди марака.

- Важно је да носиоци инвестиције буду предузећа и системи “Електропривреде”. У септембру ћемо пустити у погон нову хидроелектрану “Бочац два”, а настављамо и изградњу хидроелектране “Бук Бијела” - навео је Ђокић и додао да сви ови пројекти показују да је РС мјесто гдје се може инвестирати.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је Мрди употребну дозволу за хидроелектрану “Богатићи - Нова”.

Нови пројекти

Милорад Додик подсјетио је да Српска са Владом Србије гради двије нове електране, те да се код Невесиња, Билеће и Дубровника гради сасвим нови систем “Горњи хоризонти”.

- Показујемо да имамо људе и власт који могу водити сложене процесе. Није лако добити еколошку дозволу и овакав пројекат - за то је потребно вријеме, стручњаци, ангажовање радника. На то сам поносан - нагласио је Додик и поручио да неће дозволити продају “Електропривреде”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана