Nedostatak vode i sirovine ugasili proizvodnju Svislajon Takovo

Milijana Latinović
Nedostatak vode i sirovine ugasili proizvodnju Svislajon Takovo

Nevesinje - Prehrambena industrija "Svislajon Takovo" zatvorila je pogon u Nevesinju zbog nerentabilnosti proizvodnje, a bez posla je ostalo 38 radnika.

Potvrdio je to juče za "Glas Srpske" generalni direktor ove kompanije za BiH Aleksandar Kojović, naglasivši da će sve obaveze prema radnicima biti izmirene.

- Firma je sa 31. decembrom likvidirana, a oprema za preradu sokova biće dislocirana u Srbiju i jedan dio za Makedoniju. Radnicima će biti isplaćene otpremnine i sve što im po zakonu sleduje - rekao je Kojović.

On je dodao da je jedini razlog za zatvaranje pogona to što proizvodnja nije bila isplativa.

- Godinama smo čekali da dođe voda, uložili smo više od 200.000 maraka za prečistač vode i sve su to bili dodatni troškovi za preradu. Nismo imali sirovinsku bazu u Hercegovini, pa smo povlačili sirovinu iz Srbije, a potom najviše proizvoda opet plasirali na tamošnje tržište - rekao je Kojović i dodao da su u pogonu u Nevesinju najviše proizvodili sokove, te kečap, majonezu i razne džemove.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović ističe za "Glas Srpske" da je zatvaranje ovog pogona velika šteta za opštinu, radnike koji su tamo bili zaposleni i njihove porodice.

- To je privatna firma i mi nemamo nikakvo pravo da se miješamo. Odavno se pričalo o zatvaranju pogona, ali smo se nadali da do toga ipak neće doći. Koliko znam fabrika je pozitivno poslovala, ali mi ne možemo tu učiniti ništa. Najveći teret je pao na ljude koji su ostali bez posla - rekao je Avdalović.

Pogon u Nevesinju otvoren je u maju 2014. godine, a cijeli projekat koštao je više od sedam miliona evra, od rekonstrukcije hale do kupovine savremene opreme. Hala je otvorena u krugu nekadašnjih nevesinjskih pogona "Industrije alata Trebinje" na oko 7.000 metara kvadratnih.

Proizvodi

Kompanija "Svislajon Takovo" u nekoliko svojih fabrika proizvodi konditorske proizvode, sladoled, kašice i sokove za djecu, džemove i marmelade. U njihovim pogonima nastaju i bezalkoholna pića, vina, supe, tjestenina i začini, te kečap i majoneza, smrznuti program, puding i šlag, kao i proizvodi mesne industrije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana