Nastupa liberalizacija tržišta, ali nema poskupljenja struje

RTRS
Nastupa liberalizacija tržišta, ali nema poskupljenja struje

Banjaluka - Tržište električne energije u BiH otvoreno je skoro dvije godine, a slobodne trgovine strujom nema.

Potrošači se i dalje snabdijevaju od državnih elektroprivreda, a sve i da kilovate kupuju na tržištu, ne bi plaćali manje. Cijene struje moraće rasti bude li BiH slijedila liberalizaciju i evropska pravila. Ako je za utjehu, do kraja godine poskupljenja neće biti.

Slobodno tržište, veća ponuda, manja cijena struje - ovako većina potrošača shvata liberalizaciju. Međutim, nivelisanje cijena po zakonima tržišta neće ići po formuli koju očekuju krajnji kupci. Iako trenutno, uz Srbiju, plaćamo najjeftiniju struju u regionu, za potrošače i minimalno poskupljenje je neprihvatljivo. Uz najniži standard, objašnjavaju, cijene ne mogu biti veće.

Poskupljenja su izvjesna, tvrde stručnjaci za energetiku, a uslovljavaju ih direktive EU i Energetske zajednice i primjena zakona liberalizacije svih tržišta el. energije. Sada plaćamo kilovatčas po povoljnim uslovima, od 0,083 evra, objašnjavaju, jer na formiranje cijena utiču socijalni i politički faktori, a ne zakoni tržišta.

S druge strane u ERS-u, od kojeg se i dalje snabdijevaju svi mali potrošači u Srpskoj, punu liberalizaciju vide kao šansu za utvrđivanje pozicije na tržištu i zaradu.

"Puna liberalizacija donijela bi formiranje cijena po tržišnim principima umjesto regulisanih cijena koje su sad na snazi. Regulisane cijene niže su za oko 30 odsto od tržišnih, tako da bi puna liberalizcija bila pozitivna, ostali bi najkonkurentniji, a i odtsvarili dodatne prihode", ističe Dalibor Muratović, direkotr Direkcije za distribuciju ERS-a.

Kada će do pune primjene odredbi EU, na koje se BiH obavezala pristupanjem Energetskoj zajednici, doći, nije poznato. Svi rokovi su odavno „probijeni". Prva stavka za promjenu je regulisanje cijena. Kako će se implementirati te odredbe i kakve će promjene uslijediti, od resornog ministarstva nismo saznali, jer nisu odgovorili na naš upit. U Regulatornoj komisiji za energetiku pojašnjavaju da Srpska planira da liberalizuje tržište u skladu sa evropskim standardima.

"Tržište treba da reguliše cijenu i to nije sporno, ali i u takvim uslovima država može odlučiti da malim kupcima pored nabavke struje na otovrenom tržištu obezbijedi i nabavku po javnim lako uporedivim cijenama koje su na određeni način kontrolisane od regulatora, kako bi ih na taj način zaštitili od naglog skoka cijena", kaže Jelena Prtilo, portparol ERS-a.

Dok se čeka na liberalizaciju „na bh način", potrošači mogu biti sigurni da do poskupljenja neće doći, bar do kraja ove godne. Zahtjeva za poskupljenje nema, ni zbog katastrofalne hidrološke godine, manje proizvodnje u sistemu ERS-a i kupovine struje po nepovoljnijim uslovima na regionalnom veleprodajnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana