Наше млијеко на европској трпези

Милијана Латиновић
Наше млијеко на европској трпези

Бањалука - Европска комисија дала је јуче зелено свјетло БиХ за извоз свих врста млијека и млијечних производа на европско тржиште, чиме је још једном потврђен квалитет домаће производње.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је Европска комисија јуче објавила одлуку којом је БиХ дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ, што је велики успјех за млијечну индустрију.

- Европска комисија ставила је БиХ на листу “А” и “Б” земаља, којима је дозвољен извоз свих врста млијека и млијечних производа у ЕУ. Ово је једна од најпозитивнијих вијести и одлука за мљекарски и пољопривредни сектор БиХ, на чијем је доношењу Министарство предано и дуго радило. Једна смо од ријетких земаља изван ЕУ која је испунила услове за извоз свих врста млијека, што говори о напретку цијелог система, али и наше млијечне индустрије - истакао је Шаровић.

Он је подсјетио да је БиХ до сада извозила само термички обрађено млијеко, те да ће мљекари моћи да извозе и млијеко са мањим степеном пастеризације, али и сирово млијеко.

- БиХ је и до сада у ЕУ и земље ЦЕФТА извозила више пастеризованог млијека него што је увозила, али је велики дефицит биљежен у извозу млијечних производа. Сада отварамо и ова врата - прецизирао је Шаровић који је јуче обишао и постројења мљекаре “Пађени” у Билећи која испуњава услове за извоз у ЕУ и којој ће нова одлука Европске комисије бити од велике користи.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је ово добар потез и да се само субвенцијама не може бранити домаћа производња.

- Млијеко произведено на нашим фармама је високог квалитета, што потврђује и ова одлука Европске комисије. Надам се да ћемо поново освојити европско тржиште квалитетом својих производа, који су посебни у цијелој Европи - рекао је Усорац и додао да са његове фарме годишње потече око 700.000 литара млијека.

Произвођач из Шамца Чедомир Боројевић који годишње произведе око 1,30 милиона литара млијека каже да је производња млијека и млијечних производа у БиХ на већем нивоу него раније.

- Ова одлука је потврда да наше млијеко задовољава европске стандарде и да можемо да парирамо тамошњој конкуренцији - рекао је Боројевић.

Производња млијека

Чедомир Боројевић каже да је за квалитетно млијеко веома важно гдје се и како узгајају краве.

- Неопходно је правилно држање музних грла, хигијена и исхрана. Да бисмо добили већу количину млијека краве треба правилно нахранити. Колико нам дају млијека, толико ми њима треба да вратимо преко хране - казао је Боројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана