Nameti okov obućarstva

Milijana Latinović
Nameti okov obućarstva

Banjaluka - Opstanak i razvoj obućarske industrije u Srpskoj sputava loša carinska politika na nivou BiH, zbog koje domaći proizvođači teško uspijevaju da se izbore za parče tržišnog kolača.

U domaćim fabrikama u čijim pogonima se proizvede hiljade pari kvalitetnih cipela, ističu da je zbog loše politike vlasti na nivou BiH ova zemlja postala samo baza jeftine radne snage, dok inostrane firme za koje rade kupe kajmak.

Tehnički direktor fabrike obuće “Bema”, koja u pogonima u Banjaluci i Mrkonjić Gradu zapošljava 1.250 radnika, Marinko Umičević kaže da su domaći obućari taoci u raljama Evrope.

- Repromaterijal uvozimo sa Dalekog istoka, pa su nam nametnuli ogromne carine, između deset i 20 odsto, a sve sa ciljem da ne ojačamo i ne počnemo praviti vlastiti proizvod. Ako bismo počeli praviti vlastite cipele i mnogo većima od nas bili bismo konkurencija. Kvalitetne cipele šaljemo njima u Njemačku i Italiju, a oni to onda ovdje vraćaju, prodaju i kupe kajmak - rekao je Umičević i podsjetio da obućari na jednom paru cipela danas zarađuju od tri do pet evra, koliko su imali i prije tri decenije, ali da je ta vrijednost realno mnogo manja.

Bitku sa carinskim nametima bije i fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša koja zapošljava 800 radnika i čije cipele nose policajci i vojnici širom Evrope, ali i američki vatrogasci.

- Najteže je kada uvozimo neku robu iz zemalja koje nisu članice EU, pa plaćamo duple carine. Na kožu i drugi repromaterijal koji uvozimo plaćamo carine, a to koči razvoj, jer smo u startu u nezavidnom položaju i za pet do deset odsto skuplji od konkurencije - rekao je direktor i vlasnik ove fabrike Radenko Bubić i dodao da je uprkos tome “Dermal” lani otvorio pogon u Kneževu i zaposlio 200 radnika, a u planu je da već u idućoj godini prošire poslovanje i zaposle još oko 150 radnika.

Direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je obućarska industrija u RS gubitkom bivšeg jugoslovenskog tržišta došla u situaciju da zavisi od dobre volje inostranih preduzeća.

- I kada napravimo vlastiti proizvod od uvoznih materijala na koje plaćamo carine, pitanje je kome da ga prodamo. Na osnovnu vrijednost moramo nakalemiti carine i troškove proizvodnje, pa dobijemo cijenu sa kojom ne možemo parirati konkurentima koji na našem tržištu nude robu sumnjivog kvaliteta po nižim cijenama - rekao je Pazurević. +++

Privredna komora

U Privrednoj komori RS kažu da obućarstvo ima potencijala i da bi trebalo raditi na podršci razvoja domaće proizvodnje kroz supstituciju uvoza.

- Sistemska podrška bi dovela do povećanja plata i većeg zapošljavanja. Ova grana je uvozno zavisna te je zbog toga carinska politika veoma važna, posebno odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa, koju svake godine usvaja Savjet ministara BiH. Izborili smo se da ova odluka bude usvojena i očekujemo svaki dan da bude donesena - rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana