На добош “Фармланда” иду џип и покварени рачунари

Милијана Латиновић
На добош “Фармланда” иду џип и покварени рачунари

Бањалука - Џип сакривен у гаражи Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе, неколико покварених рачунара и пољопривредних машина једина су имовина овог предузећа коју су приликом друге запљене пописали бивши радници у пратњи адвоката и судске полиције.

Дио имовине “Фармланда” бивши радници су пописали крајем октобра, а прва јавна продаја одржана је у понедјељак, када је излицитирано 200.000 марака.

- Рок за уплату купцима који су излицитирали истиче данас, тако да ћемо тек идућих дана знати колико је тачно новца уплаћено након прве продаје. Било је неких ситних уплата, али још чекамо уплату за двије највредније машине које су пописане - рекла је јуче за “Глас Српске” адвокатица Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника “Фармланда”.

Она је истакла да ће ствари за које не буде уплаћен новац, понудити другом најповољнијем понуђачу са листе.

-  И он ће имати рок од три дана да уплати новац, а ако то не уради, понуду ћемо прослиједити трећем по реду. Ако ни они не уплате, поново ћемо предложити продају тих ствари - истакла је Дринићева.

Она је додала да сада чекају да судија закаже прво рочиште за продају ствари које су пописане у сриједу за вријеме другог обиласка предузећа.

- Пописали смо неколико покварених рачунара у управној згради, неколико противпожарних апарата и један фрижидер. Процијењена вриједност тих ствари је веома мала, питање да ли је и вриједно пописа. Нашли смо и џип сакривен у гаражи. Не знамо да ли је регистрован и надамо се да би уколико га успијемо продати могли измирити онај основни дуг према радницима - рекла је Дринићева.

Радници су лани добили спор против “Фармланда”, али још ништа нису успјели да наплате, а сва имовина некадашњег гиганта је под хипотеком.

Потраживања радника састоје се од плата, регреса за годишњи одмор и трошкова превоза и износе око 300.000 КМ, с тим да у тај износ нису урачунате затезне камате.

“Фармланду” су још од 2016. године блокирани рачуни због неизмирених милионских обавеза. Ово предузеће дугове има и према Пореској управи РС и на крају августа ове године износили су 4,4 милиона КМ.

Плате

Бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић каже да јој предузеће дугује око 11.000 марака за плате и отпремнину.

- Неким радницима дугују и много више новца, а осим зарађених плата, нису нам редовно уплаћивали ни доприносе, па је проблем за одлазак у пензију. Били бисмо задовољни бар пола новца да добијемо од продаје заплијењене имовине - казала је Вујмиловићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана