Na crnoj listi Šuma RS skoro 600 preduzeća

Marijana Miljić
Na crnoj listi Šuma RS skoro 600 preduzeća

Banjaluka - Na crnoj listi "Šuma RS" trenutno se nalazi 585 firmi koje ovom javnom preduzeću duguju oko 18 miliona maraka, a ta potraživanja najvjerovatnije će biti otpisana, jer je šansa za njihovu naplatu ravna nuli.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić je rekao da se broj nepouzdanih poslovnih partera ovog preduzeća iskristalisao i da se on ne mijenja u posljednje vrijeme.

- Od 2004. godine do danas smo imali možda nova tri-četiri preduzeća sa kojima smo prekinuli poslovnu saradnju i smjestili ih na crnu listu. Protiv tih preduzeća pokrenuta je naplata putem sudova - kazao je Marić.

Naglasio je da se na crnoj listi uglavnom nalaze bivša državna preduzeća, koja su se bavila drvopreradom i zaključno sa 2005. godinom ostala dužna oko 25 miliona maraka.

- Taj iznos od 2005. do kraja 2013. godine je dostigao 31,64 miliona maraka. Taj dug smo sada sveli na oko 18 miliona i vjerovatno ćemo ga morati otpisati, jer je riječ o potraživanju od propalih preduzeća od kojih teško možemo očekivati da bilo šta naplatimo. Neka od njih su tašna-mašna firme. Mi sada ne možemo ništa uraditi i promijeniti situaciju - kazao je Marić i podsjetio da je posljednjih godina nemoguće gomilati dug, jer nema isporuke sirovine bez plaćanja.

"Šume RS" su i ranije bile prinuđene da otpišu milionski dug preduzeća zbog zastare i nemogućnosti naplate. Pored crne liste "Šume RS" objavljuju i spisak nepouzdanih izvođača šumskih radova. Na toj listi nalazi se devet preduzeća sa kojima su "Šume" raskinule poslovnu saradnju.

"Šume RS" ostvarile su lani dobit od oko pet miliona maraka, a tri ogranka su 2017. godinu završila u minusu. Riječ je o šumskim gazdinstvima "Panos" iz Višegrada i "Birač" iz Vlasenice, koja su imala gubitak od 188.000, odnosno 23.074 marke. Centar sjemensko-rasadničke proizvodnje imao je minus od 155.238 KM.

Marić je rekao da je urađen i revizorski izvještaj o poslovanju ovog preduzeća i da su revizori "Šumama RS" dali mišljenje s rezervom.

- Akcenat je stavljen na zalihe i određenu količinu sredstava za koje šumska gazdinstva nisu obračunala kamate. Imali su primjedbe i na pojedine šumske puteve - kazao je Marić.

Otkaza neće biti

Sistematizacija radnih mjesta u "Šumama RS" je pri kraju, a Risto Marić navodi da neće biti otpuštanja.

- U "Šumama RS" je bilo dosta neplanskog primanja radnika. Svi zaposleni imaće svoj status i niko neće dobiti otkaz na osnovu nove sistematizacije radnih mjesta - kazao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana