Na berzu ide 65 odsto “Ljubije”

Veljko Zeljković
Na berzu ide 65 odsto “Ljubije”

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS sačinila je prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” iz Prijedora.

Prijedlogom je, kako je pojasnio portparol IRB-a Zoran Popović, definisan paket akcija koji će biti ponuđen na prodaju i njegova početna cijena i svi drugi elementi neophodni za organizovanje posebne berzanske aukcije, koji se prije svega odnose na to koja pravna lica će moći učestvovati u ovoj kupovini. Popović nije mogao da govori o detaljima prodaje sve dok prijedlog IRB-a ne razmotri i odobri Vlada RS.

- Tek nakon toga moći ćemo izaći sa informacijom o svim pojedinostima prodaje i donijeti odluku kada će paket akcija biti ponuđen putem posebne berzanske aukcije - pojasnio je Popović.

Izvor “Glasa Srpske” iz Vlade ističe da će IRB najvjerovatnije kupcima ponuditi 64,99 odsto akcija koje u “Ljubiji” drži Akcijski fond RS, koji djeluje pod kapom IRB-a.

- U paketu koji će biti ponuđen vjerovatno se neće naći oko 15 odsto akcija, koliko imaju Fond za restituciju i Penzijski rezervni fond RS, jer je i 65 odsto akcija Akcijskog fonda dovoljno da bude uspostavljena dominantna vlasnička struktura - kaže naš sagovornik.

Ističe da je teško procijeniti po kojoj će cijeni biti ponuđen paket državnih akcija prijedorskog preduzeća, jer je posljednja po kojoj je trgovano na Banjalučkoj berzi za trećinu niža od knjigovodstvene vrijednosti.

- Rudnik raspolaže značajnim rezervama željezne rude i ta stavka će u najvećoj mjeri i odrediti po kojoj cijeni će biti prodat paket akcija - kaže sagovornik “Glasa” i dodaje da će biti interesantno vidjeti da li će dva ljuta rivala - “Arselor Mital” iz Prijedora i “Izraeli investment grupa” ponovo ukrstiti koplja za “Ljubiju”.

Direktor “Izraeli investment grupe” Evgenij Zotov potvrdio je da će ova kompanija učestvovati na aukciji, ali nije želio otkriti i koliko su spremni da plate za paket akcija.

- Ne možemo otkrivati sve karte. U ovom trenutku mogu samo reći da sigurno učestvujemo u kupovini - kaže Zotov.

Generalni direktor “Arselor Mitala” Mladen Jelača rekao je da mu nisu poznati detalji prodaje i da će tek kada Vlada donese odluku o uslovima pod kojima će biti održana aukcija “Arselor Mital” zauzeti stav o učešću u trci.

Narodna skupština RS u maju prošle godine nije podržala odluku Vlade da 64,99 odsto akcija “Ljubije” proda “Izraeli investment grupi” za 92 miliona KM, iako je ta ponuda za skoro 30 miliona bila viša od iznosa koji je bio spreman da plati “Arselor Mital”, koji već posluje u Prijedoru u zajedničkom preduzeću sa “Ljubijom”. Glavna zamjerka na izbor “Izraeli investment grupe” bila je činjenica da se ta kompanija, za razliku od “Arselor Mitala”, ne bavi rudarskom proizvodnjom.

Rezerve od 20 miliona tona

Prema procjenama stručnjaka, na području RŽR “Ljubija” se nalazi oko 20 miliona tona rezervi željezne rude. Prijeratna istraživanja su pokazala da ova ruda sadrži izuzetno malo štetnih primjesa i da se vrlo lako topi u visokim pećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana