Мотика: План производње Алумин остварен са 97 одсто

Срна
Мотика: План производње Алумин остварен са 97 одсто

Зворник - Предсједник Управног одбора зворничке компаније “Алумина” Милорад Мотика изразио је задовољство оствареним пословним резултатом ове компаније, јер је у прошлој године испунила 97 одсто од зацртаног плана, уз све потешкоће које су је пратиле у 2018. години.

“Задовољни смо извршеним планом производње, као и оствареним финансијским резултатима”, рекао је Мотика у новогодишњем обраћању новинарима.

Он је нагласио да су пословни циљеви “Алумине” у 2019. години знатно већи јер улази у још једну фазу производње.

“Улазимо у још једну фазу производње, односно у фазу производње преципитираних хидрата-два, као и трећу фазу фино преципитираних хидрата, гдје ћемо изаћи на производни ниво од 60.000 тона на годишње”, рекао је Мотика.

Мотика је појаснио да ће овом производњом фактички бити покривено цијело европско тржиште, што ће омогућити и знатно бољи финансијски резултат.

Он је оцијенио да ће нови погони за производњу наведених хидрата бити пуштени у рад крајем јуна, те истакао да ће у оквиру тог плана бити примљен и одређени број нових младих радника.

Члан Управног одбора “Алумине” Миле Матић сматра да је ова компанија за прошлу годину остварила планирани приход, али да ће добит бити нешто мања, јер је у међувремену дошло до корекције цијене нафте, првенствено због увођења акциза, али и због одређених свјетских кретања.

Матић је рекао да је пословна основа ове фабрике постављена и да “Алумина” треба да има додатни узлет, што је основ за њено даље инвестирање и напредовање.

“Наш петогодишњи стратешки план подразумијева да сваке године идемо на повећање извоза, финализацију лепезе нових производа, пријем нових кадрова по потреби производње, те инвестирање и профитабилно пословање по сваком производу, односно по свакој јединици и, уопште, план профитабилног пословања”, рекао је Матић.

Он је истакао да је “Алумина” извозно предузеће које је са пословног аспекта јако важно и које у платнобилансној позицији сигурно има најбољи коефицијент.

“Компанија жАлуминаж није наслоњена на алуминијски концепт, иза себе нема алуминијску прераду, дакле, није у металу и тако је дизајнирана. Потрошили смо доста времена и новаца да би фабрику усмјерили према неметалском програму. То је било јако важно концептуално направити. Успјели смо. Сада је жАлуминаж стабилна, функционише и све ће боље функционисати”, оцијенио је Матић.

Компанија “Алумина” је у 2018. години остварила технолошки резултат производње у износу од 409.000 тона, док је планирани технолошки резултат производње за 2019. годину 470.000 тона.

У “Алумини” је запослено више од 1.500 радника, производи 26 разних производа које извози у 44 земље свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана