Машине “Дестилацијe” из Теслића стају од Нове године?

Свјетлана Ђуричић
Машине “Дестилацијe” из Теслића стају од Нове године?

Теслић - Хемијска индустрија “Дестилација” из Теслића највјероватније ће обуставити производњу од Нове године, јер су им из “Шума Српске” до краја новембра испоручили тек двије трећине уговорене количине дрвне сировине.

Директор овог предузећа Ново Шкребић тврди да су “Шуме РС” од уговорених 96.500 испоручиле тек 63.756 метара кубних дрвета за дестилацију.

- Да смо добили бар пола од неиспорученог, премостили бисмо зиму. Овако ћемо морати да обуставимо производњу, а питање је тренутка кад ће се то десити. Чим стане испорука, стаће и машине, јер залиха дрвета уопште немамо - казао је Шкребић додајући да фирма сада ради са пола капацитета. Производња зависи и од временских прилика, а Шкребић за “Глас Српске” појашњава да обустава слиједи у случају већих падавина.

- Производњу можда још можемо да спасимо ако се настави каква-таква достава. Стало нам је да издржимо макар до Нове године како бисмо испоштовали уговоре. Готово је сигурно да ћемо иза Нове године угасити машине - каже Шкребић.

Он додаје да велике наде полаже у нову Владу РС, која би требало да именује новог генералног директора “Шума”.

Из “Шума РС” су потврдили да је од уговорене количине са “Дестилацијом” за 2018. годину, односно 96.000 метара кубних дестилационог дрвета по просјечној цијени од 52,7 КМ, до краја новембра испоручено 64.070 кубика или 67 одсто.

- “Шуме РС” предузимају све неопходне мјере да се интензивира испорука нижевриједних шумских дрвних сортимената према стратешким купцима како би до краја године уговори били извршени у што већем проценту - поручили су из “Шума”.

Проблеми у “Дестилацији” из Теслића појавили су се почетком године када су из “Шума Српске” смањили испоруку дрвне сировине. Од тада из “Дестилације” упозоравају да ће бити приморани на гашење машина, те да неће моћи да испоштују уговоре са иностраним партнерима вриједне неколико милиона марака. Због нередовне и неизвјесне испоруке сировине, управа теслићког предузећа није могла да потпише нове уговоре о продаји готових производа за идућу годину.

Судбина радника

У “Дестилацији” кажу да је неизвјесна и судбина 350 радника који ће, по свему судећи, морати кућама ако производња буде заустављена.

- Још не знамо како ћемо то ријешити. Неке од опција су годишњи одмори или неплаћено одсуство. Ако фирма не буде радила, не може се очекивати други исход - нагласио је Ново Шкребић. Из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС су раније рекли да је могућ и штрајк радника ако не буде ријешена ситуација у “Дестилацији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана