Мање намета привреди штеди 100 милиона за плате и запошљавање

Маријана Миљић
Мање намета привреди штеди 100 милиона за плате и запошљавање

Бањалука - Пословна заједница у БиХ могла би да уштеди најмање 100 милиона КМ годишње уколико би парафисклани намети били смањени на ниво Србије и Хрватске, а тај новац могао би бити ињекција за повећање радничких плата и отварање радних мјеста.

На потребу растерећења привреде и грађана од намета указано је јуче на округлом столу о теми “Регистар пореских и непореских давања РС” на којем су учествовали представници институција, пословне заједнице и привредници.

- У БиХ постоји више од 600, а у РС 373 непореска давања. Очекујемо да ће идућих дана бити евидентираних још неколико намета. На нивоу БиХ имамо додатних 250 непореских давања. На њих отпада од 800 милиона до милијарду марака или више од три одсто бруто домаћег производа (БДП) БиХ. Заједничким снагама пословне заједнице и надлежних институција треба доћи до смањења оптерећења привреде и грађана - казао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, која је организовала дискусију о овој теми.

Привредници истичу да годинама понављају апеле за укидање намета и да је први крупни корак учињен успостављањем почетног регистра намета.

- Регистар је полазна основа у процесу смањења и укидања дијела парафискалних намета. То би за пословну заједницу значило много јер је број парафискалних намета у БиХ дупло већи него у Хрватској и Србији. Њихов удио у БДП-у БиХ већи је од три одсто, док је у Србији и Хрватској око 2,5 одсто. Свођењем намета на ниво Хрватске и Србије пословна заједница би уштедјела више од 100 милиона КМ које би могли усмјерити у нове технологије чиме би постали конкурентнији, отварање радних мјеста и раст плата како би зауставили одлазак радника - казао је Предраг Дудуковић из предузећа “Колорит”.

Из Владе РС подсјећају да су у марту успоставили почетни регистар пореских и непореских давања.

- Коначни циљ је стварање оптималног фискалног оптерећења како бисмо побољшали пословни амбијент и убрзали привредни раст. Почетни регистар давања је усвојен у марту и дат је рок од два мјесеца грађанима и привредницима да доставе примједбе како би документ био побољшан. На основу тих сугестија ћемо кориговати регистар који ће након тога ступити на снагу - казала је помоћница министра за фискални систем РС Слободанка Поповић.

Министарство финансија ће послије тога анализирати оптерећење привреде и грађана на основу које ће Влада усвојити план смањења и укидања појединих непореских давања.

  • То ће се десити до краја године. На основу тог плана мијењаћемо законска или подзаконска аката у зависности од анализе која ће бити полазна основа за укидање непореских давања - закључила је Поповићева.

УСАИД

Влада РС израдила је почетни регистар пореских и непореских давања у сарадњи са УСАИД-ом и пословном заједницом.

- Након успостављања коначног регистра привредници и грађани плаћаће само намете који су наведени у том регистру. Након тога слиједи и анализа која давања треба да буду у том регистру, а која треба елеминисати да би привредно окружење било побољшано - истакли су у УСАИД-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана