Кућно пиварство - хоби који се рапидно развија

Срна
Кућно пиварство - хоби који се рапидно развија

Фоча - Четврти фестивал кућних пивара БиХ, који је у организацији Удружења "Хумулус лупулус" већ традиционално одржан у Рафтинг кампу "Дивља ријека" код Фоче, окупио је око 40 љубитеља овог древног напитка.

Из године у годину све је више малих кућних пивара у БиХ - тренутно их је око 150, а њихов број расте и у земљама у окружењу, па је све више и нових укуса.

На окупљањима попут овог у Фочи, кућни пивари размјењују пива и рецептуре.

"Из дружења у дружење имамо нове укусе, нове стилове, нове експерименте, размјењујемо искуства и то и јесте поента ових скупова. Све је више људи који долазе и да би видјели кањон Таре", истиче домаћин фестивала, фочански кућни пивар Бобан Јанковић.

У јединственом амбијенту рафтинг кампа на десној обали Дрине, уз рок свирку, могао се пробати широк спектар свијетлих и тамних пива са маштовитим називима /брка, мргуд, турбо фолк.../ и још маштовитијом комбинацијом разних додатака за укус, попут пива са ђумбиром, љековитим травама, зеленгорским медом, па чак и са вјетром у коси.

"Много је тога, имамо на репертоару око 50 врста пива, још их нисмо све испробали, али дуга је ноћ", каже Јанковић, чије пиво "рафт брењерy" постало омиљени напитак туристима који долазе на рафтинг.

Он је напоменуо да се сав репроматеријал за кућно пиво - јечмени слад, хмељ и квасац, набавља из иностранства из специјализованих продавница, често и са другог континента.

Предсједник Удружења пивара из Пожеге у Хрватској Тин Лехнер истиче да је кућно пиварство прелијеп хоби, јер су неограничене могућности у начинима справљања пива, те да доста кућних пивара временом прераста у занатске пиваре, чији производи се могу пронаћи на тржишту.

"И по квалитету и по бројности полако стижемо ЕУ, не само Хрватска, већ и Србија и БиХ. Из овог нашег хобија, који се развија рапидно, у Хрватској је изашло око 40 пивара, које су професионалне, значи да људи живе од тога", наводи Лехнер.

Иван Китић из Високог, предсједник Удружења кућних пивара БиХ "Хумулус лупулус", каже да мали кућни пивари живе сан да прерасту у занатске, а да је то за сада у БиХ успјело њих двадесетак.

Он наводи да су за тај корак потребна знатна улагања и да се то не може постићи без подршке локалне заједнице.

"Проблем је, са једне стране цијена, зато што је то веома квалитетно пиво, а са друге стране што наши људи још увијек не знају о како се квалитетном пиву ради. То пиво заслужује да има већу цијену и то је највећи проблем зашто то не постаје масовно", објашњава Китић.

Произвођач пива из Широког Бријега Владо Мандић бави се овим хобијем већ пету годину и на средини је пута да његова пивара прерасте у занатску.

"Кренули смо из чисте радозналости, имали смо властити паб, а пиво се свидјело нашим пријатељима, па смо га почели свакодневно производити. Капацитет пиваре смо повећали са 50 на 200 литара, односно седмично можемо да произведемо 500 литара", прича Мандић, чије се пиво "Ловац" може пронаћи широм БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана