“Космос” у плусу послије 11 година

Милијана Латиновић
“Космос” у плусу послије 11 година

Бањалука - Предузеће “Космос” из Бањалуке пословало је лани позитивно, први пут послије 11 година, и остварило зараду од око 2,5 милиона КМ.

“Космос” је био на ивици стечаја и потресали су га штрајкови запослених, али је почео да се опоравља захваљујући процесу реструктурирања и склапању нових уговора. Захваљујући новим пословима који ће бити уговорени, данас је на путу да у потпуности стане на ноге и постане једна од перјаница намјенске индустрије РС.

- “Космос” је прошлу годину завршио са око десет милиона марака промета, а остварена је добит од око 2,5 милиона. То је први позитиван резултат “Космоса” у протеклих 12 година, а остварили смо добит која није занемарива. Намјера нам је да и у идућем периоду унапређујемо пословање и остваримо још веће приходе - рекао је директор Ваздухопловног завода “Космос” Душан Вјештица и додао да је предузеће измирило и све обавезе за прошлу годину према Пореској управи РС, добављачима и запосленима.

Вјештица истиче да ће у идућих десетак дана потписати вриједан уговор са Србијом.

- Не могу да говорим о детаљима уговора, али он се односи на основну дјелатност предузећа, а то је ремонт радарских ракетних система. Ми смо лидер у региону када су ти послови у питању. Тај уговор ће унаприједити наше пословање, јер је ријеч о озбиљним пословима са Србијом - рекао је Вјештица.

Потписивање уговора наговијештено је током недавног састанка предсједника РС Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина у Бањалуци који су оцијенили да је сарадња Српске и Србије изузетна и да се она огледа и у намјенској индустрији.

- У наменској индустрији су прошле године склопљени уговори између предузећа из Србије и РС вредни више од три милиона евра. Може се очекивати да ће уговора бити више, потписаћемо их још неколико из области одбрамбене индустрије, а један ће се односити на бањалучко предузеће “Космос” - рекао је Вулин.

Пословање “Космоса” оптерећивали су дугови који су достигли 21,57 милиона марака, али је крајем 2016. године донесен план реструктурирања како би он био постепено топљен, што је предузећу омогућило да “продише” и почне са нормалним пословањем.

Руководство “Космоса”, који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна 2016. одлуку о уласку у процес реструктурирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана