Колико ће новца требати за пун резервоар?

ATV
Колико ће новца требати за пун резервоар?

За нешто више од 24 сата цијене горива на пумпама у БиХ иду на више. Разлог је што од 1. фебруара почиње примјена измијењеног Закона о акцизама.

У случају да сте литар дизела плаћали 1,95 марака, од сриједе у поноћ рачуница ће бити другачија, увећана за 0,15 фенинга акциза и ПДВ. Поскупљење ће највише да осјете возачи који имају моторе на плински погон, јер ће им се наплаћивати двије путарине по 20 фенинга, а остају ослобођени акцизе за буџетску потрошњу.

Плин ће умјесто досадашњих 0,90 фенинга, возачи да плаћају по цијени од око 1,30 марака по литри. Због новог удара по џепу, возачи не крију разочарање.

Гориво на пумпама током децембра и јануара већ је поскупило десет фенинга, примјетили су у Покрету потрошача Дон. Кажу, сада само можемо очекивати ланачана поскупљења.

"Већ су најаву да ће отићи два фенинга отићи брашно, самим тим ће отићи и хљеб. Онда то тако иде један ланац који је незаустављив што се тиче тога. Ми још увијек имамо слободно формирање цијена немамо контролу над том причом”, каже Муриса Марић,Предсједник покрета потрошача "Дон”.

Возне карате за сада су под контролом, по старим цијенама. У градском и приградском превозу, појединачне и мјесечне карте, дефинитивно ће да поскупе десет одсто.

У Бањалуци, на примјер градска вожња са садашњих 1,60 марака могла да поскупи на 1,80 марака. За то је потребна сагласност градских власти, чији благослов би превозници требало да добију до 25. фебруара када креће продаја карата за март.

"Ми још увијек нисмо формирали приједлог нових цијена. Рачунамо да то поскупљење неће бити испод десет одсто чак и више. Али ћемо прецизне информације имати на основу три бензинске пумпе које су одређене у граду као репер за одређеивање цијене. Ми морамо узети на тај дан подношења захтјева”, каже Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС.

Раније су у Влади процијенили да ће Српска добити додатних 95 милиона марака од акциза. Намјера је да се те паре слију на рачуне предузећа "Путеви” и "Аутопутеви”, што би требало да да нову финансијску ињекцију за завршетак градње започетих и почетак градње нових путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана