Ključ u bravu zbog gužve na tržištu kredita

Marijana Miljić
Ključ u bravu zbog gužve na tržištu kredita

Banjaluka - Bez dozvole za rad u Srpskoj od 2010. godine ostalo je šest mikrokreditnih organizacija (MKO) i to četiri na vlastiti zahtjev, a dvije zbog nemogućnosti daljeg poslovanja.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su dozvolu za rad oduzeli jednom mikrokreditnom društvu i pet mikrokredinih fondacija.

- Riječ je o banjalučkom mikrokreditnom društvu “Sinergija”, koje je bez dozvole za rad ostalo 2012. godine, te mikrokreditnim fondacijama “Mikrokredit” Srbac, “Alfa-Plus” Banjaluka, “Nova D” Bijeljina, “Mikro-Kredit Ofis” Šipovo, te bijeljinskoj mikrokreditnoj fondaciji “Prvi kapital”, koja je bez dozvole za rad ostala ove godine - kazali su u Agenciji za bankarstvo RS.

U Udruženju ekonomista RS “SWOT” ističu da je proteklih godina došlo do ekspanzije mikrokreditnih organizacija na tržištu jer veliki broj ljudi nije mogao da dobije kredit u bankama.

- Mikrokreditne organizacije davale su, a i dalje daju male pozajmice, često sa dvocifrenim kamatnim stopama. Tržište je na kraju pokazalo da mi ipak nemamo prostor za toliki broj mikrokreditnih organizacija. Odnosno tržište je postalo prezasićeno i jednostavno neki nisu mogli da izdrže tu utakmicu sa konkurencijom u mikrokreditnom sektoru. Zbog toga su pojedini bili prinuđeni da stave ključ u bravu, a tako će biti vjerovatno i u idućem periodu - stav je Udruženja ekonomista RS “SWOT”.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS navedeno je da je na kraju marta ove godine mikrokreditni sektor činilo 13 MKO, koje su poslovale preko 113 organizacionih dijelova. MKO su u prvom kvartalu ove godine u RS plasirale 8,3 miliona kredita i zaradile 2,6 miliona maraka. Kamatna stopa kod MKO tokom prvog kvartala dosezala je i do čak 42 odsto. Za kreditima mikrokreditnih organizacija uglavnom posežu građani i samostalni preduzetnici sa nižim prihodima, odnosno oni koji teže dobijaju kredite od banaka, jer nisu u mogućnosti da obezbijede zahtjevnu dokumentaciju i ispune strože uslove kreditiranja ili im je pak važnija brzina dobijanja novca, a ne koliko će ih to koštati.

Mikrokreditne organizacije koje su ostale bez dozvole

MKO                                                                   godina

MKD “Sinergija” Banjaluka                              2012.

MKF “Mikrokredit” Srbac                    2013.

MKF “Alfa-Plus” Banjaluka                            2013.

MKF “Nova D” Bijeljina                                   2014.

MKF “Mikro-Kredit Ofis” Šipovo     2015.

MKF “Prvi kapital” Bijeljina                        2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana