Кинези купили Горење

Агенције
Кинези купили Горење

Брисел - Европска комисија је одобрила кинеској Хисенсе групи куповину Горења, словеначког произвођача апарата за домаћинство.

Они су оценили да то преузимање неће пореметити тржишну конкуренцију.

Како преноси агенција СТА, Комисија је прије свега констатовала да обије компаније производе и снабдијевају тржиште крупном “бијелом техником”, као што су фрижидери или штедњаци.

“Комисија је закључила да предложена трансакција неће изазвати забринутост у погледу конкуренције имајући у виду ограничене тржишне позиције двију компанија заједно и чињеницу да ће велики број конкурената остати на тржишту и послије трансакције”, наводи се у одлуци ЕК.

Кинеска компанија Хисенсе Хоум Аплајенс холдинг (са сједиштем у Луксембургу, купила је више од 95 одсто акција Горења по цијени од 12 евра по акцији, чиме је укупна вриједност трансакције достигла износ од 293 милиона евра.

Хисенсе, за чију се понуду опредјелио менаџмент словеначке компаније, обавезао се да ће сачувати бренд Горење и задржати запослене у Велењу. Та фабрика ће постати Хисенсеов центар за истраживање и развој и главна производна тачка у Европи.

Очекује се да ће словеначка Комисија за заштиту конкуренције донијети своју одлуку о овој аквизицији до јесени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана