Kilovati potekli iz Medne

Marijana Miljić
Kilovati potekli iz Medne

Ribnik - Mini-hidroelektrana "Medna" u Donjim Vrbljanima kod Ribnika, u koju je uložen 41 milion maraka, juče je puštena u rad.

Početak rada elektrane ozvaničili su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i pomoćnik direktora slovenačke kompanije "Interenergo" Anton Papež. Slovenci su realizovali projekat u saradnji sa kompanijom "Kelag" iz Austrije.

Papež je rekao da mu je zadovoljstvo što su pustili u rad postrojenje koje ima veliki značaj, ne samo za investitore koji su realizovali projekat, nego i za RS.

- Ova mini-hidroelektrana će proizvoditi struju za 50.000 stanovnika, što je značajan doprinos stabilnom snabdijevanju električnom energijom. Hidroelektrana je izgrađena u skladu sa najsavremenijim standardima koji se primjenjuju u pogledu ekologije, uticaja na sredinu i tehnoloških rješenja. Projekat je realizovan tako da će imati najmanji mogući uticaj na okolinu - rekao je Papež i najavio interesovanje njegove kompanije za nove slične projekte.

Đokić je istakao da će od "Medne" veliku korist imati RS, a posebno opština Ribnik i dijelom Mrkonjić Grad.

- Hidroelektrana doprinosi još sigurnijem snabdijevanju stanovništva električnom energijom i rastu izvoza struje. Izgrađena je prema najsavremenijim tehnološkim standardima. Primijenjene su nove tehnologije kojih do sada nije bilo u regionu. To sve potvrđuje da je RS dobro mjesto za investicije i da ima velike potencijale za izgradnju ovakvih objekata. U ovoj godini biće izgrađen niz novih energetskih objekata - rekao je Đokić i podsjetio da je u izgradnji hidroelektrane "Medna" bilo angažovano 20 preduzeća i više stotina radnika, čime je dat doprinos poslovanju domaće privrede.

Puštanju u rad hidroelektrane "Medna" prisustvovali su direktor "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević, direktorica "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović i predstavnici opština Ribnik i Mrkonjić Grad.

Izgradnja hidroelektrane počela je 2014. godine, njena instalisana snaga iznosi 4,9 megavata, a planirano je da godišnje proizvodi 21 gigavat-čas električne energije.

Kompanija "Interenergo" je osim ove izgradila još dvije male hidroelektrane, čija je vrijednost oko 29 miliona maraka. Riječ je o hidroelektranama "Zapeće" i "Novakovići" na rijeci Ugar.

Razvoj energetike

Petar Đokić je rekao da bi Vlada RS uskoro trebalo da razmatra izmjene Strategije razvoja sektora energetike do 2035. godine, nakon čega će biti upućena u parlamentarnu proceduru.

- RS je jedina u BiH donijela ovu strategiju do 2030, ali su urađene izmjene i dopune do 2035. godine, kojima je preciznije definisan strateški pravac razvoja energetike. Ovaj dokument sa istom strategijom u FBiH treba da bude objedinjen u jedan, odnosno energetsku strategiju BiH - rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana