Киловати потекли из Медне

Маријана Миљић
Киловати потекли из Медне

Рибник - Мини-хидроелектрана "Медна" у Доњим Врбљанима код Рибника, у коју је уложен 41 милион марака, јуче је пуштена у рад.

Почетак рада електране озваничили су министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и помоћник директора словеначке компаније "Интеренерго" Антон Папеж. Словенци су реализовали пројекат у сарадњи са компанијом "Келаг" из Аустрије.

Папеж је рекао да му је задовољство што су пустили у рад постројење које има велики значај, не само за инвеститоре који су реализовали пројекат, него и за РС.

- Ова мини-хидроелектрана ће производити струју за 50.000 становника, што је значајан допринос стабилном снабдијевању електричном енергијом. Хидроелектрана је изграђена у складу са најсавременијим стандардима који се примјењују у погледу екологије, утицаја на средину и технолошких рјешења. Пројекат је реализован тако да ће имати најмањи могући утицај на околину - рекао је Папеж и најавио интересовање његове компаније за нове сличне пројекте.

Ђокић је истакао да ће од "Медне" велику корист имати РС, а посебно општина Рибник и дијелом Мркоњић Град.

- Хидроелектрана доприноси још сигурнијем снабдијевању становништва електричном енергијом и расту извоза струје. Изграђена је према најсавременијим технолошким стандардима. Примијењене су нове технологије којих до сада није било у региону. То све потврђује да је РС добро мјесто за инвестиције и да има велике потенцијале за изградњу оваквих објеката. У овој години биће изграђен низ нових енергетских објеката - рекао је Ђокић и подсјетио да је у изградњи хидроелектране "Медна" било ангажовано 20 предузећа и више стотина радника, чиме је дат допринос пословању домаће привреде.

Пуштању у рад хидроелектране "Медна" присуствовали су директор "Електропривреде РС" Жељко Ковачевић, директорица "Електрокрајине" Сека Кузмановић и представници општина Рибник и Мркоњић Град.

Изградња хидроелектране почела је 2014. године, њена инсталисана снага износи 4,9 мегавата, а планирано је да годишње производи 21 гигават-час електричне енергије.

Компанија "Интеренерго" је осим ове изградила још двије мале хидроелектране, чија је вриједност око 29 милиона марака. Ријеч је о хидроелектранама "Запеће" и "Новаковићи" на ријеци Угар.

Развој енергетике

Петар Ђокић је рекао да би Влада РС ускоро требало да разматра измјене Стратегије развоја сектора енергетике до 2035. године, након чега ће бити упућена у парламентарну процедуру.

- РС је једина у БиХ донијела ову стратегију до 2030, али су урађене измјене и допуне до 2035. године, којима је прецизније дефинисан стратешки правац развоја енергетике. Овај документ са истом стратегијом у ФБиХ треба да буде обједињен у један, односно енергетску стратегију БиХ - рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана