Јефтино увозно пиво потапа домаће пиваре

Маријана Миљић
Јефтино увозно пиво потапа домаће пиваре

Бањалука - Домаћи пивари затражили су од надлежних институција у БиХ да хитно испитају цијене по којима пиво долази из увоза, наводећи да су оне пале испод сваке границе нелојалне конкуренције.

Чланови Групације произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ истичу да по хитном поступку треба испитати легалност фактурисања увозног пива у БиХ.

- Након анализираних података о спољнотрговинском промету пива у посљедњих пет година, произвођачи су уочили огроман пад увозних цијена пива, на првом мјесту из Србије, а затим и из Хрватске. Ситуација са увозним цијенама требало би да буде супротна, односно да расте, јер цијене сировина за производњу пива посљедњих година иду узлазном путањом - навела је Групација произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ и додала да због такве политике увозника директну штету трпи и буџет, јер су порези обрачунати и плаћени по нижој основици.

Анализа показује да су на тржиште БиХ прошле године стигла више 1,53 милиона хектолитара пива у вриједности од 121 милион марака. Увоз је у односу на 2013. годину скочио за 170.000 хектолитара.

Пиво у БиХ највише стиже из земаља региона, а предњаче Србија и Хрватска. Цијена пива по хектолитру из Србије пала је у прошлој години на 47,47 марака, што је чак 55,5 одсто ниже у односу на 2013. годину. Ситуација је нешто боља када је ријеч о Хрватској, јер цијена по хектолитру увезеног пива износи 102,94 марке и пала је у односу на прије пет година 8,6 одсто.

- Са европског на домаће тржиште увози се пиво чија је вриједност по хектолитру већа од 200 КМ. С друге стране просјечна цијена хектолитра пива из домаћих пивара је скоро дупло мања и износи 110 марака - навели су у СТК.

Док пивари губе домаће тржиште од увозне конкуренције, њихов извоз има занемарљив раст. Подаци показују да извоз пива расте само 3.000 хектолитара годишње. Домаћи пивари су лани извезли 29.000 хектолитара пива чија је вриједност износила 2,8 милиона марака.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у петак нисмо добили одговоре да ли ће и шта предузети да би заштитили домаће пиваре од прекомјерног увоза и ниских цијена иностраног пива.

Потрошња пива

Истраживања Свјетске здравствене организације показују да најмање алкохола на подручју Балкана конзумирају становници БиХ, а највише становници Србије. БиХ је међутим 19. у свијету по потрошњи пива по становнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана