Jahorina ekonomskom forumu: Infrastruktura putokaz za razvoj

Marijana Miljić
Jahorina ekonomskom forumu: Infrastruktura putokaz za razvoj

Banjaluka - Jačom saradnjom zemalja regiona, poboljšanjem investicione klime i krojenjem šireg i dugoročnog plana moguće je doći do velikih infrastrukturnih projekata koji bi se odrazili na razvoj kompletne regije.

O ovoj temi biće diskutovano i na trećem izdanju "Jahorina ekonomskog foruma", koji će biti održan 3. i 4. maja na Jahorini. RS ima više projekata koje realizuje sa zemljama regiona, posebno sa Srbijom, ali postoji šansa za novi iskorak. Uvodničar na panelu "Regionalni infrastrukturni projekti - katalizator ekonomskog razvoja" biće direktor operacija i član Izvršnog odbora sistema "TeleGroup" Aleksandar Antunović, koji ističe da se razvoj društva ne može zamisliti bez izgradnje infrastrukturnih objekata, prije svega drumskih, željezničkih i telekomunikacionih.

- Ulaganje u infrastrukturu mora biti uklopljeno sa širom strategijom regionalnog ulaganja i perspektivama razvoja. Infrastruktura je neophodan preduslov, ali ne i nezavisan generator privrednog rasta. Razvoj infrastrukture koja opslužuje potrebe savremenog društva u regionu je prioritet kojem treba da se posveti maksimalna pažnja. Realizacija infrastrukturnih projekata u regionu u najvećoj meri zavisi od investicionih kapaciteta regije, te od mogućnosti dovođenja investitora koji imaju zajednički interes za ulaganje u projekte od interesa za zemlju i njen ekonomski razvoj - naveo je Antunović i dodao da se značaj infrastrukturnih projekata ogleda i u mogućnosti angažmana domaće radne snage i operative za razvoj ostalih vezanih djelatnosti koje mogu da se oslone na te projekte.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić, koji će biti jedan od učesnika panela, kaže da oni već realizuju velike infrastrukturne projekte značajne za Srpsku, vrijedne nekoliko stotina miliona evra.

-  Izgradnja mreže autoputeva mnogo košta, ali je neophodan preduslov za dalji razvoj privrede. Dobra infrastruktura i povezanost su preduslov da privučemo investitore. Često smo mogli čuti kritiku da je prvo trebalo da pravimo fabrike, a tek onda puteve. Ima u tome neke logike, ali veliki broj investitora koji su dolazili u RS i koji su vidjeli da nemamo razvijenu putnu infrastrukturu poručili su nam da im se javimo kada izgradimo autoputeve. Sve to govori da su autoputevi neophodni za dalji razvoj - kazao je Topić.

On očekuje da bi ove godine trebalo da počne gradnja dionice autoputa na koridoru 5C i mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske.

- Pripremamo i realizaciju projekata sa kineskim partnerima, a očekujemo da potpišemo ugovor sa njima u vezi sa gradnjom autoputa od Banjaluke do Prijedora - naveo je Topić i podsjetio da RS ima trenutno oko 80 kilometara autoputeva i da bi na ljeto taj broj trebalo da premaši 100 kilometara sa završetkom druge dionice autoputa "9. januar".

O značaju realizacije regionalnih infrastrukturnih projekata na panelu bi trebalo da govori i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Lakičević i regionalni direktor Evropske investicione banke sa sjedištem u Beogradu Dubravka Negre.

Telekomunikacione mreže

Aleksandar Antunović je rekao da je prethodnih godina pokrenut najveći infrastrukturni projekat na unapređenju informaciono-telekomunikacione mreže širom regiona.

- Telekomunikaciona infrastruktura je neophodna za razvoj IT tehnologije koja je opet deo drumskog i železničkog saobraćaja i sveobuhvatne digitalne transformacije u okviru nove industrijske revolucije - kazao je Antunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana