“Jahorina ekonomski forum”: Srpska spremna za veliki zaokret u obrazovanju

Ž. Domazet, Ž. Marković
“Jahorina ekonomski forum”: Srpska spremna za veliki zaokret u obrazovanju

Digitalna ekonomija pruža neslućene mogućnosti za razvoj novih privrednih grana i značajan ekonomski rast. Tehnološke promjene u savremenom društvu toliko su velike da treba vidjeti kako se kretati u korak sa njima u svim oblastima, za šta je potreban veliki zaokret u obrazovanju, a Srpska je za to spremna.

Poručeno je to juče na otvaranju četvrtog “Jahorina ekonomskog foruma”, koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednice Srpske Željke Cvijanović i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dvodnevni forum ove godine održava se pod imenom “Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Cvijanovićeva je poručila da je Srpska otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa, izrazivši uvjerenje da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove.

- Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmijenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

Ukratko, napomenula je predsjednica Srpske, zajednički zadatak je da u narednom periodu mudro gradimo sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta koje će moći da se komercijalizuju u našoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

- Da bismo uhvatili priključak, treba nam dovoljno školovanih stručnjaka u potpuno novim oblastima. Čak 65 odsto današnjih prvačića će za 20 godina raditi na poslovima koji danas uopšte ne postoje - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Srpska spremna za veliki zaokret u obrazovanju.

- Prije nekoliko dana pročitala sam fascinantnu projekciju da će se u svijetu desiti više promjena u narednih deset godina nego u prethodnih 250 godina. Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naša budućnost izgledaće bitno drugačije od svega na šta smo navikli, a četvrta industrijska revolucija iz korijena će promijeniti svijet kakav poznajemo - istakla je Cvijanovićeva.

Dodala je da u svijetu danas bujaju potpuno nove oblasti ekonomije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, internetu, novim materijalima, robotici, autonomnim vozilima, 3D štampi, pohranjivanju energije i podataka, nanotehnologijama...

- Većina nekadašnjih industrijskih grana danas su prosto prevaziđene - dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske rekla je da zato treba razmišljati pragmatično i stvarati rješenja koja će svima biti od koristi.

- Da bismo išli u susret ovim izazovima, u Srpskoj smo formirali novo ministarstvo, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kao mehanizam koji će povezati potrebe društva sa naučnom i akademskom zajednicom, te uvesti alate za razvoj digitalne ekonomije - podsjetila je Cvijanovićeva.

Resorni ministar Srđan Rajčević izjavio je da je ovo ministarstvo pokrenulo program prekvalifikacije radne snage za potrebe domaćih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama te da paralelno radi i na spajanju naučnoistraživačke zajednice i privrede.

Rajčević je naveo da je cilj programa prekvalifikacije da dođe do takozvane digitalne radne snage, odnosno do ljudi koji će se na vrijeme prekvalifikovati i koji će moći da nađu zaposlenje u domaćim kompanijama koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

- Po isteku šestomjesečne obuke vršićemo procjenu uspješnosti tog programa i po potrebi, kada budemo dobili povratne informacije sa tržišta, eventualno te kvote proširiti - rekao je Rajčević.

On je dodao da, paralelno s ovim programom, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo za četiri mjeseca od kada postoji prvi put radi na spajanju naučnoistraživačke zajednice i privrede, odnosno industrije, te da je upravo to ta digitalna ekonomija i ekonomija koja je zasnovana na znanju.

Osim predsjednice Srpske, premijera i predsjednice Vlade Srbije, forumu su prisustvovali predsjednik FBiH Marinko Čavara, mnogi ministri sa svih nivoa vlast i drugi zvaničnici, predstavnici institucija, poslovne i akademske zajednice i brojnih renomiranih domaćih i stranih kompanija.

Paneli

U uvodnom dijelu prvog dana foruma održan je niz interesantnih panela, a veliku pažnju publike privukao je panel pod nazivom “Inovacije u finansijskom sektoru”, na kojem je predsjednik Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić ocijenio da domaće banke, njih 23 ukupno, prate trendove u digitalizaciji i inovacijama, a da su prvi trendovi počeli uvođenjem platnih kartica.

Interesovanje je pobudio i panel “Sigurnosni trendovi i izazovi u digitalnoj ekonomiji”, kao i paneli posvećeni aktuelnim trendovima u energetskom sektoru te urbanoj mobilnosti u gradovima.

 

 

Promjene

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac istakao je da je tema ovog foruma izabrana zbog njenog značaja za razvoj ekonomije.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju da odvoje dodatnu energiju da bi uhvatile korak sa razvijenim zemljama. Grabovac je istakao da se to odnosi na promjene načina poslovanja, obrazovanja, promjene u svim sferama života, a da razmišljanja donosioca odluka moraju ići u tom pravcu.

 

Digitalne učionice

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada izdvojila dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije i “e-upravu”.

Prema njegovim riječima, Vlada je, kroz određena zakonska rješenja - zakone o privrednim društvima, o preduzetničkoj djelatnosti, matičnim knjigama, načinila korake kako bi mogla biti podnesena aplikacija, odnosno zahtjev elektronskim putem za registraciju neke privredne djelatnosti. Višković je istakao da će Vlada na tome raditi i u budućem periodu, dodavši da je novac limitirajući faktor.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će donirati 500 digitalnih učionica, a Vlada Srpske će iznaći dodatna sredstva kako bi obezbijedila određeni broj učionica s ciljem unapređenja obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana