Jačom saradnjom do novih investicija

Glas Srpske
Jačom saradnjom do novih investicija

Banjaluka - S ciljem unapređenja uslova poslovanja i privlačenja novih investitora u lokalne zajednice Srpske Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa Privrednom komorom RS i opštinama Prnjavor, Srbac i Laktaši realizovala je projekat KOOPLokal - Jačanje saradnje Privredne komore i opština na pružanju podrške ekonomskom razvoju na lokalnom nivou.

U Područnoj privrednoj komori ističu da je ključni rezultat ovog projekta, koji je realizovan u proteklih 13 mjeseci, uspostavljeni paket usluga pod nazivom “Usluge Područne privredne komore Banjaluka za podršku jedinicama lokalne uprave pri privlačenju investicija”. 

Kroz taj paket zainteresovane opštine od Područne komore mogu dobiti pomoć pri izradi informacija o privrednim kretanjima, potrebnu edukaciju, alate za promociju investicionih prilika lokalne zajednice, kao i direktno povezivanje sa investitorima, te aplikacije za mobilni telefon i održavanje redovnih sastanaka sa lokalnim organima uprave. 

U  Područnoj privrednoj komori su naveli da su projektom uvedeni i instrumenti međuopštinske saradnje i saradnje lokalne uprave sa komorom u smjeru unapređenja lokalnog privrednog ambijenta, te da je kreiran instrument za promociju lokalnih privrednih kapaciteta, investicionih lokacija i uslova poslovanja.

Dodali su da je, zahvaljujući KOOPLokalu, godišnji plan edukacije u komori  obogaćen sa dva nova seminara koji za cilj imaju unapređenje kapaciteta za bolje razumijevanje i reagovanje na dinamiku i izazove privatnog sektora.

- Za zaposlene u jedinicama lokalne uprave koji imaju direktan kontakt sa strankama početkom avgusta ove godine smo organizovali seminar “Unapređenje komunikacije sa korisnicima usluga lokalne uprave”, dok su u decembru obrađene dodatne dvije teme “Bespovratna sredstva EU i kako ih dobiti” te “Javno-privatno partnerstvo kao model unapređenja javnih usluga jedinica lokalne uprave” - kazali su u ovoj komori.

Kada je riječ o promociji lokalnih prilika za ulaganje i poslovnu saradnju, naglašavaju da opštinama i gradovima na raspolaganje daju Metodologiju za izradu publikacije za promociju prilika za investicije na lokalnom nivou koja je i kreirana uz podršku projekta KOOPLokal.

- Takođe, u skladu sa interesima lokalnih zajednica, njihovi predstavnici će biti uključeni u najmanje jednu odlazeću privrednu misiju godišnje radi prenosa dobre prakse u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja iz okruženja kao i razvoja međuopštinske saradnje na međunarodnom nivou - rekli su u Područnoj privrednoj komori Banjaluka i dodali da su ove godine predstavnici Laktaša, Srpca i Prnjavora zajedno s njima posjetili Frankfurt na Odri, Ebersvalde i Berlin.

Istakli su da su uz pomoć KOOPLokal projekta razvili i tri aplikacije za mobilni telefon koje za cilj imaju da informišu privrednike, ali i širu javnost o uslovima poslovanja i najnovijim aktuelnostima u opštinama.

Aplikacija će, kako kažu, služiti i za potrebe bolje komunikacije sa lokalnom upravom, te promociju lokacijskih prednosti Laktaša, Srpca i Prnjavora.

- Sve lokalne zajednice sa područja naše komore imaju priliku da iskoriste ovo rješenje za svoje potrebe uz minimalna ulaganja za njegovo prilagođavanje. Sa kompanijom “Prointer”, koja je izvođač radova, ugovoreno je da jedinice lokalne uprave koje žele da izgrade aplikaciju za svoju opštinu, treba da nam se obrate kako bi to ostvarile po povoljnijim uslovima u odnosu na izgradnju kompletnog novog rješenja - rekli su u komori i dodali da aplikacije za Srbac, Prnjavor i Laktaše građani mogu pronaći na “Gugl Plej Storu”.

Pojasnili su da su KOOPLokal sproveli kako bi unaprijedili i ojačali saradnju sa partnerima, te da će zbog dobrih rezultata aktivnosti projekta ponoviti i narednih godina.

- Iako KOOPLokal okončavamo u ponedjeljak, njegove aktivnosti će biti u najvećoj mjeri ponovljene dogodine i to vlastitim kapacitetima komore. U ovoj godini smo najviše sarađivali sa Srpcem, Laktašima i Prnjavorom - rekao je predsjednik Područne komore Goran Račić.

On je dodao da će u 2019. godini ciljna grupa biti druga mikroregija na području koje pokriva komora Banjaluka, a da će edukacija biti posvećena digitalizaciji javnih usluga i drugim aktuelnim temama.

-  To nam je bio cilj kada smo od donatora zatražili podršku da sprovedemo KOOPLokal, da realizujemo pilot projekat i ocijenimo rezultate, te da aktivnosti koje se pokažu efektivnim nastavimo sprovoditi i dalje - naveo je Račić.

Lokalni organi vlasti bili su najznačajniji partner komore u aktivnostima koje se sprovedene s ciljem unapređenja uslova poslovanja na lokalnom nivou.

Vrijednost

Projekat KOOPLokal finansirala je Evropska unija u okviru zajedničkog programa EU i vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH - EU ProLokal. Ukupna vrijednost projekta je 108.408 KM, od kojih je EU obezbijedila 86.726 maraka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana