Извоз расте брже од увоза

Маријана Миљић
Извоз расте брже од увоза

Бањалука - Вриједност трговине РС са иностранством у првом полугодишту ове године износила је 4,33 милијарде марака, а извоз је у овом периоду брже растао од увоза.

Према подацима Завода за статистику РС, од укупног обима робне размјене Српске са иностранством на извоз отпада 1,825 милијарди марака, а на увоз преосталих 2,507 милијарди КМ.

- Извоз је за шест мјесеци повећан за 11,7 одсто у односу на исти период лани, док је увоз имао стопу раста од 7,3 одсто - подаци су Завода.

Крајњи резултат био је спољнотрговински дефицит од 682,22 милиона марака, док је покривеност увоза извозом износила 72,8 одсто.

Највише робе у том периоду Српска је извезла у Италију и то у вриједности од 279,60 милиона марака, затим у Хрватску 236,48 милиона те Србију 216,60 милиона марака. На четвртом мјесту налази се Словенија на чије је тржиште пласирана роба вриједна од 194,57 милиона те Њемачка гдје је извезено 162,52 милиона марака производа.

Највеће повећање извоза забиљежено је код производње и снабдијевања струјом, гасом, паром и климатизацијом и то 30,5 одсто, док је прерађивачка индустрија забиљежила скок од 13,1 одсто.

С друге стране, на тржиште РС највише робе је увезла Србија и то 414,74 милиона, док је Русија на тржиште Српске пласирала робу вриједну 337,83 милиона. Међу пет највећих увозника убрајају се и Италија, Њемачка и Кина.

Привредници истичу да је позитивно што је Српска наставила да биљежи добре показатеље у области робне размјене.

  • Добро је што имамо веће стопе раста извоза од увоза. Томе је допринијела повећана потражња за домаћим производима у иностранству. Да бисмо остварили још боље резултате неопходно је створити што боље услове пословања јер једино на тај начин можемо појачати конкурентност наших предузећа - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић. Он је додао да ће укидање забране извоза јабуке у Русију свакако допринијети већем извозу.

Индустрија

Према подацима Завода за статистику РС, укупна десезонирана индустријска производња у Српској у јуну у односу на мај пала је за десет одсто. У истом периоду календарски прилагођена индустријска производња пала је за 4,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана