Извоз повећан за 11,7 одсто, покривеност увоза 72,8 одсто

Срна
Извоз повећан за 11,7 одсто, покривеност увоза 72,8 одсто

Бањалука - Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић изјавио је да је Српска у првом полугодишту ове године наставила позитивне трендове на плану спољнотрговинске размјене, наводећи да је извоз повећан за 11,7 одсто, а увоз за 7,3 одсто, те је покривеност увоза извозом готово 73 одсто.

"У првих шест мјесеци ове године стопе извоза су брже расле него стопе увоза, посматрано у односу на прво полугодиште 2017. Покривеност увоза извозом је виша него у 2017. години и износила је 72,8 одсто", рекао је Глухаковић у интервјуу Срни.


Он је нагласио да је у прошлој години Српска остварила рекордне показатеље спољнотрговинске размјене - извоз је повећан за 21,34 одсто у односу на 2016, а покривеност увоза извозом је први пут прешла 70 одсто.

"У том смислу, дефицит је најмањи у посљедњих 11 година. Можемо рећи да је позитивно кретање најважнијих показатеља спољнотрговинске размјене изузетно охрабрујуће за укупну привреду Републике", навео је Глухаковић.

Он је рекао да су нове инвестиције у трговинском сектору Српске резултовале, између осталог, повећањем броја трговинских ланаца, чиме је настављен развој у тој области.

"Године 2014. било је 11 трговинских ланаца, а данас имамо њих 17, са око 110 објеката широм Српске", навео је Глухаковић.

Он каже да је Министарство израдило и предложило документе "Стратегија развоја трговине Републике Српске до 2022. године" и "Акциони план за реализацију Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године", чијом се реализацијом доприноси креирању услова за ефикасну структуру тржишта и трговинску дјелатност, стимулисање извоза, раст привредне активности и подршку развоју домаће производње и финалних производа.

Глухаковић је рекао да је, између осталог, усвојен и Закон о интервентним набавкама којим је успостављен другачији организациони облик у раду робних резерви и којим је уређен начин интервентних набавки производа, робе и средстава у условима озбиљних поремећаја на тржишту у Српској.

Он је нагласио да је Министарство у протекле четири године посебну пажњу посветило брендирању домаћих производа ради чега су широм Српске организоване конференције "Брендирање домаћих производа - Наше је боље".

"Општи утисак је да већина произвођача издваја мало средстава за брендирање и промоцију својих производа, али су многи изразили спремност да унаприједе пословање у том смјеру", рекао је Глухаковић, додајући да се континуирано спроводи кампања "Наше је боље" с циљем јачања свијести потрошача да куповином домаћих производа подстичу домаћу производњу и запосленост, те смањују спољнотрговински дефицит.

Говорећи о заштити потрошача, Глухаковић је навео да Влада континуирано ради на развијању и побољшавању права и положаја потрошача, те да је у том смислу значајна и сарадња са удружењима потрошача.

Када је ријеч о туризму, Глухаковић је навео да су нове инвестиције у бањске центре и Олимпијски центар /ОЦ/ "Јахорина" дале велики допринос развоју бањског, зимског и планинског туризма.

"Евидентан напредак у туристичкој понуди Српске директно се одразио и на повећање броја долазака страних туриста. Нове инвестиције, прије свега у смјештајне капацитете, па и у саобраћајну инфраструктуру, допринијеле би унапређењу развоја различитих облика туризма, а један од развојних циљева туризма је изградња имиџа Српске као сигурне дестинације за туристичке доласке и инвестициона улагања", напоменуо је Глухаковић.

Он је навео да је највећи број туриста забиљежен у бањским центрима и ОЦ "Јахорина", те да се на том плану истичу Бањалука, Требиње и Вишеград са Андрићградом, национални паркови "Сутјеска" и "Козара" и бројни музички фестивали.

Глухаковић очекује да ће и кластер, недавно формиран на иницијативу Министарства, допринијети развоју бањског и здравственог туризма у Српској, јер ће у понуди бити јединствен туристички производ.

"Има простора за даљи развој у свим сегментима туризма и на томе би требало радити путем одговарајућих инвестиција и стратешког планирања. Поновићу, захваљујући инвестицијама Владе у ОЦ 'Јахорина' и одличном раду нове управе, прошла зимска сезона била је најуспјешнија у протеклих неколико година, а успјех је продужен и на љетну сезону", рекао је Глухаковић и додао да је прилика за унапређење туризма и привлачење туриста са азијског тржишта.

Сумирајући свој четворогодишњи мандат, Глухаковић је оцијенио да је ресорно министарство предложило многа нова законска рјешења за унапређење области из своје надлежности, те успјешно реализовало све планиране пројекте.

"Средства, планирана буџетом, искориштена су за развој трговине и туризма, а с циљем заштите грађана, успјешно смо превазишли сваку ситуацију која је погађала и тржиште Српске, појављујући се као посљедица промјена на свјетском тржишту", каже Глухаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана