Извоз намјештаја пребацио пола милијарде КМ

Маријана Миљић
Извоз намјештаја пребацио пола милијарде КМ

Бањалука - Дрвопрерађивачи у РС наставили су да биљеже одличне резултате у пласману домаћих производа на инострано тржиште, а само у прошлој години извоз дрвета и намјештаја повећан је за скоро 70 милиона марака и премашио је 560 милиона КМ.

Укупан обим спољнотрговинске размјене у 2017. у области дрвне индустрије износио је 677,49 милиона марака. Од тог износа на извоз из РС односи се 560,42 милиона марака, што је за 68,50 милиона више у односу на годину раније.

Растао је и увоз, али много споријим интензитетом. Тако су на домаће тржиште лани стигли дрво и намјештај у вриједности од 117,06 милиона марака, што је повећање за свега 3,21 милион марака. На крају је плус у трговини достигао 443,36 милиона КМ.

Остварени резултати извоза дрвне индустрије у 2017. најбољи су од када постоји РС, а дрвопрерађивачи истичу да им је циљ да обим спољнотрговинске размјене достигне милијарду КМ.

- Добре резултате биљежимо захваљујући повећаном учешћу у производњи робе са додатом вриједношћу, односно скупљих производа. Имали смо чак и благи пад физичког обима производње, али смо ипак остварили позитивне стопе раста у спољнотрговинској размјени. Упоредо с тим показатељима растао је и број радника у преради дрвета и производњи намјештаја - казао је секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник. Нагласио је да трендови у дрвопрерађивачкој индустрији могу бити одрживи ако предузећа буду снабдијевана довољном количином сировине и  уговори буду закључивани на годишњем нивоу, што је и био случај за ову годину.

- Старт ове године нам иде наруку. Производња је почела раније него лани. Очекујемо да остваримо и већи физички обим производње - казао је Шиник

У предузећу "Гаврановић" из Приједора, које се бави производњом намјештаја, кажу да је прошла година била солидна за ову фирму.

- Очекујемо да ситуација ове године буде много боља. Већ смо почели да ужурбано радимо. Имамо договорене велике послове за тржиште Њемачке и Аустрије. Остаје да видимо како ћемо проћи. Ми очекујемо добро, али никада се не зна - каже директор предузећа "Гаврановић" Перо Гаврановић.

Радна снага

Лазо Шиник је навео да су предузећа из области дрвне индустрије суочена са недостатком квалификоване радне снаге.

- Миграције становништва остављају велике посљедице. Бољи резултати и раст производње захтијевају и већи број квалификованих радника, али њих је све мање на домаћем тржишту - казао је Шиник.

Земље у које је РС највише извозила (у милионима КМ)

Земље                 Извоз

Њемачка             57,48

Хрватска             37,54

Италија               29,38

Холандија 26,55

Чешка                  18,18

Словенија 8,21

Аустрија             8,07

Србија                 7,51

Земље које су највише увозиле у РС (у милионима КМ)

Земља                 Увоз

Србија                 13,30

Италија               6,52

Пољска               3,57

Турска                2,51

Кина                    2,28

Њемачка             2,17

Хрватска             2,14

Словенија 1,84

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана