Izvezena roba na Kosovo i Metohiju vrijedna tek 290.000 evra

Milijana Latinović
Izvezena roba na Kosovo i Metohiju vrijedna tek 290.000 evra

Banjaluka - Privrednici iz BiH i Srbije su tokom ovog mjeseca na Kosovo i Metohiju izvezli robu vrijednu 290.000 evra, dok su u istom periodu prošle godine na tamošnje tržište plasirale proizvode u vrijednosti od 40 miliona evra.

Blokada izvoza robe iz ovih dviju zemalja na teritoriju samoproglašenog Kosova traje već mjesec, a privrednici koji su na to tržište izvozili svoje proizvode zbrajaju štetu koja se mjeri milionima.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je juče da je uvoz robe iz Srbije i BiH od 21. decembra, kada su uvedene takse od 100 odsto, spao na minimum jer se trenutno uvoze samo sirovine.

- U decembru je izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrijednosti 250.509 evra i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrijednosti 41.059 evra - rekao je Stavileci i dodao da je roba iz ovih dviju zemalja nadomještena uvozom proizvoda iz Italije, Turske i Hrvatske, te da na rafovima u marketima ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Otkako su prištinske vlasti uvele takse od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu i Metohiji koji su vlasništvo Albanaca nema proizvoda iz ovih zemalja, a magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni ili se u njima nalazi roba s isteklim rokom trajanja. Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostale bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdijevaju robom iz magacina u vlasništvu Albanaca.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da ovakav potez prištinskih vlasti predstavlja zabranu uvoza.

- I to nešto malo robe koja je s ovih prostora izvezena tamo, pitanje je kojim je kanalima stigla na Kosovo, vjerovatno preko Albanije. Uvjeren sam da je riječ o nekim pojedinačnim izvozima jer je nevjerovatno da neko 100 odsto skuplje plati dadžbine i da mu se izvoz isplati. Ove carine su politička odluka s ekonomskim posljedicama. Za Albance očigledno nezavisnost nema cijenu - rekao je Vasić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe za “Glas Srpske” da je nemoguće platiti toliku taksu i biti konkurentan na tamošnjem tržištu.

- Pojedine firme su suočene sa problemom da traže novo izvozno tržište, što nije lako. Neki pokušavaju da nastave izvoz na Kosovo preko Albanije, a sve to će uticati na poskupljenje naše robe. S obzirom na to da se radi o najgrubljem kršenju međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, i dalje očekujemo što hitniju reakciju Brisela kojom će ova odluka prištinskih vlasti biti odmah stavljena van snage - rekao je Blagojević.

Dodao je da postoji strah da će upražnjen prostor na kosovskom tržištu sada zauzeti proizvođači iz drugih zemalja.

Prištinske vlasti su početkom novembra povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje CEFTA, njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja, što su stručnjaci okarakterisali kao odmazdu ovim zemljama jer su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol.

Cijene

Brašno, mlijeko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi na teritoriji samoproglašenog Kosova prodaju se po cijenama uvećanim za 35 do 45 odsto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije.

Najveći rast cijena zabilježen je u industriji mesa, gdje je kilogram žive vage govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu, zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cijenama od 12 do 18 evra po kilogramu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana