Хидроелектране испливале из минуса

Маријана Миљић
Хидроелектране испливале из минуса

Бањалука - Хидроелектране у Српској, које послују у саставу предузећа “Електропривреда РС” у првом полугодишту ове године укњижиле су добит од 10,28 милиона КМ, чиме су знатно побољшале своје пословање у односу на прошлу годину коју су завршиле у минусу.

“Хидроелектране на Дрини” за шест мјесеци ове године укњижиле су добит од 5,48 милиона марака, док су у истом периоду прошле године биле у губитку од 4,31 милион марака. Ово предузеће је 2017. годину завршило са минусом од 13,02 милиона марака.

Мању добит ове године од “ХЕ на Дрини” имале су “ХЕ на Врбасу” које су полугодиште завршиле са плусом од 2,44 милиона марака. У истом периоду прошле године ово предузеће је пословало са значајно мањом добити и то од око 910.000 марака, док је 2017. годину ипак завршило са минусом од 3,61 милион марака.

“Хидроелектране на Требишњици” су за шест мјесеци ове године укњижиле добит од 2,36 милиона марака. ХЕТ је на полугодишту прошле године био у минусу од 13,89 милиона марака, док је губитак на крају године достигао чак 24,32 милиона КМ.

- Ова година, када је ријеч о хидрологији, нам иде наруку. Поред постојеће погонске спремности коју обезбјеђујемо, потребно је и да имамо довољан доток воде у хидроакумулационо језеро, што нам омогућује производњу у складу са планом пословања - рекао је директор “ХЕ на Врбасу” Недељко Кесић. 

Нагласио је да су у складу са планом пословања ове године остварили и већу производњу и исказали добит од 2,44 милиона марака.

- Резултат прошле године био је лошији управо због неповољне хидролошке ситуације и за неке мјесеце нисмо уопште испунили план пословања. Ми очекујемо да ћемо ове године испунити план пословања. За то нам је потребна стопроцентна погонска спремност свих капацитета који прате производњу електричне енергије, али и да нам хидролошка ситуација буде у складу са тим планом - навео је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана