Građevinarstvo nastavlja da tone

Marijana Miljić
Građevinarstvo nastavlja da tone

Banjaluka - Obim građevinskih radova u RS smanjen je u prošloj godini 2,2 odsto, čime je ovaj sektor ostao u krizi u koju je zapao 2016. godine.

Podaci Zavoda za statistiku RS za proteklih pet godina pokazuju da je građevinarstvo u periodu od 2013. do početka 2016. godine bilježilo pozitivne pokazatelje, da bi potom zapalo u krizu. Ovaj sektor najveći rast ostvario je 2014. godine - 7,4 odsto. Pad u 2016. godini iznosio je 4,7 odsto, a iako je prošla bila nešto bolja, sve što su građevinci uspjeli jeste da prepolove minus.

Građevinarstvo je u sva četiri kvartala prošle godine imalo negativnu stopu. Najmanji pad ostvaren je u posljednjem tromjesečju - 1,7 odsto, a najveći u prvom - 6,5 odsto.

Na pad u građevinarstvu uticala je niskogradnja koja je podbacila 7,7 odsto. To je neutralisalo rast obima radova u visokogradnji od 4,6 odsto.

Građevinci ističu da problemi sa kojima se suočavaju ne jenjavaju i da to utiče na rezultate u ovom sektoru, koji je izuzetno važan za cijelu ekonomiju jer za sobom vuče niz drugih privrednih grana.

- Imamo mnogo problema i moramo početi da ih rješavamo ako želimo da bilježimo dobre rezultate. Kod nas je i terenski dodatak oporezovan kao lično primanje. To nema nigdje. Suočeni smo i sa nedostatkom radne snage, jer svaki dan radnici odlaze u inostranstvo. Ako nešto ne uradimo, građevinarstvo će nastaviti da pada. Potrebno je izraditi stručnu analizu koja će izroditi pravce rješavanja problema u građevinarstvu - kazao je predsjednik Skupštine Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Spasoje Albijanić, koji je i direktor bijeljinskog preduzeća  "Monting montaža".

Isti stav zastupa i direktor banjalučkog građevinskog preduzeća "Binis beton" Borko Radinković koji navodi da RS nema dovoljno investicija u građevinarstvu.

- RS je u periodu od 2013. do 2016. godine imala nerealan rast izgradnje zgrada i u posljednje vrijeme nove investicije te vrste ne idu tim intenzitetom. To je definitivno bio nerealan rast. Stanogradnja ne bilježi više takve rezultate i možemo očekivati da i ove investicije padaju - kazao je Radinković.

Prema njegovim riječima, sve veći problem postaje i kadar.

- To je problem koji nas sve više pritišće i koji će u vremenu pred nama biti još veći. Još nismo svjesni šta će nam se sve desiti, jer nam radna snaga odlazi, a ne školujemo novi kadar za zanatska zanimanja. Niko neće svoje dijete da školuje za armirača, bravara ili tesara. Svi hoće da budu menadžeri - kazao je Radinković.

Indeks građevinarstva po kvartalima 2017. godine

-6,5% prvi

-2,6% drugi

-1,9% treći

-1,7% četvrti

Građevinarstvo u 2017. godini

-2,2% - ukupno

+4,6% - visokogradnja

-7,7% - niskogradnja

Indeks građevinarstva po godinama

-2,2% - 2017.

-4,7% - 2016.

+3% - 2015.

+7,4% - 2014.

+0,8% - 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana