Грађевинарство наставља да тоне

Маријана Миљић
Грађевинарство наставља да тоне

Бањалука - Обим грађевинских радова у РС смањен је у прошлој години 2,2 одсто, чиме је овај сектор остао у кризи у коју је запао 2016. године.

Подаци Завода за статистику РС за протеклих пет година показују да је грађевинарство у периоду од 2013. до почетка 2016. године биљежило позитивне показатеље, да би потом запало у кризу. Овај сектор највећи раст остварио је 2014. године - 7,4 одсто. Пад у 2016. години износио је 4,7 одсто, а иако је прошла била нешто боља, све што су грађевинци успјели јесте да преполове минус.

Грађевинарство је у сва четири квартала прошле године имало негативну стопу. Најмањи пад остварен је у посљедњем тромјесечју - 1,7 одсто, а највећи у првом - 6,5 одсто.

На пад у грађевинарству утицала је нискоградња која је подбацила 7,7 одсто. То је неутралисало раст обима радова у високоградњи од 4,6 одсто.

Грађевинци истичу да проблеми са којима се суочавају не јењавају и да то утиче на резултате у овом сектору, који је изузетно важан за цијелу економију јер за собом вуче низ других привредних грана.

- Имамо много проблема и морамо почети да их рјешавамо ако желимо да биљежимо добре резултате. Код нас је и теренски додатак опорезован као лично примање. То нема нигдје. Суочени смо и са недостатком радне снаге, јер сваки дан радници одлазе у иностранство. Ако нешто не урадимо, грађевинарство ће наставити да пада. Потребно је израдити стручну анализу која ће изродити правце рјешавања проблема у грађевинарству - казао је предсједник Скупштине Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Спасоје Албијанић, који је и директор бијељинског предузећа  "Монтинг монтажа".

Исти став заступа и директор бањалучког грађевинског предузећа "Бинис бетон" Борко Радинковић који наводи да РС нема довољно инвестиција у грађевинарству.

- РС је у периоду од 2013. до 2016. године имала нереалан раст изградње зграда и у посљедње вријеме нове инвестиције те врсте не иду тим интензитетом. То је дефинитивно био нереалан раст. Станоградња не биљежи више такве резултате и можемо очекивати да и ове инвестиције падају - казао је Радинковић.

Према његовим ријечима, све већи проблем постаје и кадар.

- То је проблем који нас све више притишће и који ће у времену пред нама бити још већи. Још нисмо свјесни шта ће нам се све десити, јер нам радна снага одлази, а не школујемо нови кадар за занатска занимања. Нико неће своје дијете да школује за армирача, бравара или тесара. Сви хоће да буду менаџери - казао је Радинковић.

Индекс грађевинарства по кварталима 2017. године

-6,5% први

-2,6% други

-1,9% трећи

-1,7% четврти

Грађевинарство у 2017. години

-2,2% - укупно

+4,6% - високоградња

-7,7% - нискоградња

Индекс грађевинарства по годинама

-2,2% - 2017.

-4,7% - 2016.

+3% - 2015.

+7,4% - 2014.

+0,8% - 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана