Грађевинарство излази из минуса

Маријана Миљић
Грађевинарство излази из минуса

Бањалука - Грађевинарство у Српској, након негативних показатеља током читаве прошле године, у првом тромјесечју 2018. забиљежило је раст од 4,4 одсто.

Пад у грађевинарству евидентиран је на крају сва четири прошлогодишња квартала, а крајњи резултат за читаву 2017. годину износио је -2,2 одсто.

Статистички подаци за први квартал ове године наговјештавају излазак из кризе јер је обим радова повећан за 4,4 одсто у односу на исти период годину раније. На позитиван резултат највише су утицале инвестиције у високоградњи гдје је тромјесечни раст износио 7,8 одсто. Нискоградња, која је лани такође имала лош резултат, такође је изашла из минуса и забиљежила симболичан раст од 1,1 одсто.

Грађевинци истичу да је на позитиван резултат у овом сектору најснажније утицала градња зграда усљед повећане потражње за становима.

- Грађани који држе новац у банкама се све више одлучују да због ниских камата штедњу улажу у куповину некретнина. То је утицало и на инвеститоре да наставе изградњу зграда. На благо повећање обима радова у нискоградњи утицало је интензивирање изградње аутопута “9. јануар” од Бањалуке до Добоја. На овом аутопуту су претходне године извођени земљани радови, а сада се граде објекти веће вриједности - казао је секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић.

Он очекује да ће грађевинарство ову годину завршити позитивним резултатом и прекинути двогодишњи пад.

- Очекујем да сектор високоградње настави да расте, а исти трендови би требало да буду и у нискоградњи јер локалне заједнице најављују инвестиције у путну инфраструктуру и друге пројекте. Ако ти планови буду реализовани очекујемо да грађевинарство на крају ове године буде у плусу - рекао је Петровић.

У РС су у овој години најављени вриједни инфраструктурни пројекти, а очекује се да средином године буде завршена и изградња друге дионице аутопута “9. јануар”. Ове године је планиран и почетак градње дионице аутопута на коридору 5Ц кроз РС и моста на Сави код Градишке између БиХ и Хрватске.

Први квартал 2018. године

+4,4% - укупан раст

+7,8% - високоградња

+1,3% - нискоградња

Резултат сектора грађевинарства

-2,2% - 2017.

-4,7% - 2016.

+3% - 2015.

+7,4% - 2014.

+0,8% - 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана