Фондови нуде акције по систему “све или ништа”

В. З.
Фондови нуде акције по систему “све или ништа”

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка РС, Друштво за управљање Пензијским резервним фондом и Друштво за управљање инвестиционим фондовима “Management Solutions” д.о.о. понудиће 16. јула на продају акције у предузећима Робна кућа “Боска”, “Витаминка” а.д. Бањалука и “Метално” Зворник.

Како је саопштено, продаја пакета акција у поменутим предузећима биће обављена на Бањалучкој берзи по методу “све или ништа” и планирано је да траје све до реализације продајног налога, а најкасније до 27. јула.

Почетна вриједност пакета акција РК “Боска”, који ће бити понуђен на берзанску продају, износи око 1,93 милиона марака, “Витаминке” 1,95 милиона, а зворничког предузећа 181.000 КМ.

Фондови који су се одлучили на продају акција у ова три предузећа чине то да би реструктурирали своје портфеље и учинили их ликвиднијим и ефикаснијим.

- Илузорно је у свом портфељу држати акције неког предузећа ако немате никакав приход, односно, ако оно не исплаћује дивиденду малим акционарима, што је, уосталом, и случај са поменутом “тројком” - кажу у фондовима.

Слична берзанска продаја, са истим циљем и актерима, организована је почетком овог мјесеца и предвиђено је да траје све до 13. јула.

По истом методу понуђене су акције у 22 предузећа, али, како “Глас Српске” сазнаје, до сада није продат ниједан пакет акција, због слабог интересовања потенцијалних купаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана