Firme oštetile RS za 4,7 miliona

Marijana Miljić
Firme oštetile RS za 4,7 miliona

Banjaluka - Poreska uprava RS dostavila je prošle godine tužilaštvima 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet Srpske za 4,7 miliona maraka.

Iako je broj podnesenih prijava manji pričinjena šteta za budžet Srpske veća je za 1,6 miliona maraka u odnosu na prethodnu godinu. Inspektori Poreske uprave su 2016. godine podnijeli tužilaštvima 31 izvještaj za 3,58 miliona maraka pričinjene štete.

Utaja poreza i doprinosa, pokazuju podaci Poreske uprave, bila su najčešća krivična djela u prošloj godini i zbog njih je podneseno 15 prijava, dok je najveća šteta pričinjena nepravilnim izdvajanjem sredstava pravnog lica.

- Poreski obveznici osumnjičeni su da su utajom poreza i doprinosa oštetili RS za 1,1 milion KM. Tužilaštvima je proslijeđeno pet izvještaja zbog nepravilnog izdvajanja sredstava pravnog lica, a šteta pričinjena tim krivičnim djelima je 2,9 miliona KM - kazali su u Poreskoj upravi.

Po tri izvještaja podnesena su zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i oštećenja ili povlašćivanja povjerilaca, a privrednici su osumnjičeni da su na taj način oštetili budžet RS za 407.080, odnosno 229.868 maraka.

- Ovi podaci pokazuju da je u 2017. godini intenziviran rad poreskih inspektora sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela. Tako će biti i dalje - naveli su u Poreskoj upravi.

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da nikada nisu, niti će stajati iza onih koji ne poštuju zakonske propise i na taj način nanose štetu budžetu RS.

- Mi smo kroz set zakona koji se odnosi na borbu protiv sive ekonomije podržali sve mjere koje je Vlada RS predložila, ali smo zauzvrat tražili smanjenje oporezivanja rada. Jedno sa drugim treba da ide. Smatramo i da Poreska uprava blago reaguje prema pojedinim privrednicima jer dopušta da obaveze za poreze i doprinose rastu, pa tek onda preuzima radnje. Sa takvom praksom jednom za svagda treba da prestanu jer se dešava da obaveze prema radnicima i državi premašuju i vrijednost kapitala preduzeća - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da svi poreski obveznici treba da budu podjednako tretirani, a ne da ima povlašćenih.

Potrebne oštrije kazne

Dragutin Škrebić je rekao i da pravosudni organi treba ozbiljnije da rade na izvještajima koje podnosi Poreska uprava RS.

- Oštrijim kaznama za krivična djela sveli bi ovu praksu poslodavaca na minimum - kazao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana