“Фатес” закупо предионицу “Витекса” у високом и запослио 32 радника

Срна
“Фатес” закупо предионицу “Витекса” у високом и запослио 32 радника

Соколац - Соколачка Фабрика тепиха “Фатес” закупила је на шест мјесеци Предионицу фирме “Витекс” у Високом и запослила 32 радника за производњу предива за властите потребе, рекао је Срни директор “Фатеса” Миодраг Дупљанин.

Уговор о закупу простора, опреме и постројења на снази је од 1. маја, а производња у овом погону је почела од 4. маја.


Дупљанин каже да је у првих 15 дана рада ове предионице задовољан оствареном производњом, која тече у складу са очекивањима менаџмента фабрике.

Он је нагласио да је соколачка фабрика тепиха одлучила да склопи уговор о закупу “Витексове” предионице, након што се ова пословна јединица нашла у радном стечају.

“Ова предионица је скоро 20 година радила само за наше потребе, па су се нагомилани проблеми у њиховом пословању директно одражавали на континуитет у производњи ћилима на Сокоцу”, каже Дупљанин.

На овај начин, како је навео, створена је могућност да се у закупљеној предионици у Високом обезбједе залихе предива за “Фатес” за годину дана, чиме ће бити ријешен један од највећих проблема у раду фабрике ћилима на Сокоцу.

У овој пословној јединици “Витекса” производи се предиво за ткачнице “Фатеса”, на бази прераде домаће вуне коју откупљују са ових простора.

“Иако смо због превелике понуде смањивали цијену жмаснеж вуне, па чак и прекидали откуп, прошле године смо откупили око 150 тона вуне. Ове године смо опет наставили откуп, првенствено да би закупљене капацитете Предионице у Високом максимално запослили”, истакао је директор “Фатеса”.

Дупљанин каже да је “Фатес” у прошлој години произвео за три одсто више тепиха од плана, измирио заостали репрограм по основу пореза, доприноса и порез на промет и остварио приход око 1.000.000 КМ.

“Наш основни производ је машинско ткани тепих, квалитета 100 одсто вуна, персијског дизајна са пет боја различитих величина и дезена, док ручни дио производње све слабије радимо осим по наруџби за познатог купца”, рекао је директор фабрике.

Он каже да највећи проблем за текстилце у Републици Српској, па тако и соколачке ћилимаре, представља неуређено тржиште, нелојална конкуренција и присуство јефтиније робе на тржишту из земаља Блиског истока.

Циљ менаџмента ове фабрике је, каже Дупљанин, да задрже садашњи производни програм по коме су препознатљиви на домаћем тржишту, да се појаве на тржишту Хрватске и остану као и до сада присутни на тржиштима БиХ, Црне, Горе и Србије.

Акционарско друштво Фабрика тепиха “Фатес” једино је предузеће на Сокоцу које након рата није отишло ни у један од облика стечаја, успјело је пребродити све проблеме у пословању и опстати на тржишту.

На 10. избору најуспјешнијих у привреди Српске, добили су признање у категорији “наше је боље за машинско ткани тепих “супер тебрис”.

Фабрика тепиха на Сокоцу основана је 1976. године, а данас има 46 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана