Fabriku vatrometa građevinska dozvola dijeli od temelja

Marijana Miljić
Fabriku vatrometa građevinska dozvola dijeli od temelja

Banjaluka - Gradnja fabrike za proizvodnju pirotehničkih sredstava u Pelagićevu počeće čim investitoru bude izdata građevinska dozvola, a u prvoj fazi rada zaposliće 60 do 80 radnika.

Planovi u vezi sa izgradnjom fabrike prezentovani su nakon jučerašnjeg potpisivanja protokola o saradnji na koji su paraf stavili direktor izraelskog preduzeća "Moram vatrometi" Jaron Mor, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i načelnik Pelagićeva Simo Stakić. Vlada će sa opštinom Pelagićevo obezbijediti sve dozvole, zemljište za gradnju fabrike, infrastrukturu i priključke na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Izraelska kompanija "Moram vatrometi" već je osnovala preduzeće sa istim nazivom u RS, koje će biti zaduženo za podizanje fabrike.

- Čim dobijemo građevinsku dozvolu počinjemo da gradimo fabriku. Inženjeri čekaju samo zeleno svjetlo. U početku ćemo zaposliti od 60 do 80 radnika, a radna mjesta biće otvarana kroz još dvije faze. Proizvodićemo vatromet i pirotehnička sredstva za evropsko tržište, koje trenutno iskazuje potrebe za tim proizvodima vrijednim 14 milijardi evra. Ako uspijemo proizvesti samo jedan procenat od toga na teritoriji RS mi smo uspjeli - kazao je Mor.

Đokić je rekao da su protokolom definisali pravce zajedničkog rada na gradnji fabrike.

- Ova investicija vrijedna je četiri miliona evra, a moguće je da se u daljim fazama ukaže potreba za novim ulaganjem. Za RS je važno što će fabrika biti na prostoru nerazvijene opštine Pelagićevo. Udaranjem temelja ove fabrike pokazaćemo da je Pelagićevo mjesto gdje se može investirati. To će doprinijeti i razvoju čitave Posavine jer će u realizaciju projekta biti uključeno više preduzeća koja će pružati razne usluge - rekao je Đokić.

Stakić je istakao da su za fabriku obezbijedili 20 hektara zemljišta.

- Ako bude potrebe obezbijedićemo još toliko putem eksproprijacije ili slobodne pogodbe. Ova investicija će mnogo značiti za našu opštinu, jer će doprinijeti i zapošljavanju i zadržavanju mladih - naveo je Stakić.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i savjetnik predsjednika RS Ari Livne, koji je doprinio da fabrika bude građena u Palegaćivu.

Šire proizvodnju iz Kine

Izraelski investitor "Moram vatrometi" proizvodi trenutno pirotehnička sredstva u Kini. Već duže vrijeme tragali su za zemljom na evropskom kontinentu u kojoj će pokrenuti proizvodnju i na kraju su se odlučili da to bude RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana