“Електрокрајина” у мрежу уложила 15 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Електрокрајина” у мрежу уложила 15 милиона КМ

Бањалука - Бањалучка “Електрокрајина” је у развој дистрибутивне мреже и за друге пословне потребе у првих девет мјесеци ове године инвестирала 15 милиона марака, што је за 24 одсто више у односу на исти период лани.

 

Како наводе у овом предузећу, “Електрокрајина” је од почетка године до краја септембра властитим и кредитним средствима изградила и санирала 229,2 километра дистрибутивне мреже и 83 трафостанице с циљем што квалитетнијег снабдијевања становништва и привреде електричном енергијом.

- Међу најзначајнијим инвестиционим пројектима издваја се 20 кВ напајање комплекса Агроиндустријске зоне Нова Топола у Градишци са далеководном трасом у дужини од 13 километара, док је у центру ове општине изграђена монтажна бетонска трафостаница која ће напајати нову спортску дворану, тржни центар и градски стадион - навели су у “Електрокрајини”.

Додају да се на подручју Бањалуке издваја пројекат изградње далековода од 110 кВ трафостанице “Бањалука 7” до будућег шопинг-мола “Делта планет”, те подземног вода од Добрње према Стричићима који пролази кроз касарну Оружаних снага на Мањачи.

- Радници у Приједору су, између осталог, изградили електроенергетску инфраструктуру у насељу Пећани за напајање стамбених објеката за смјештај породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, те социјално угрожених породица, као подземни кабловски вод од трафостанице “Приједор 5” до Омарске - истакли су у “Електрокрајини”.

Наглашавају да је “Електродистрибуција” Мркоњић Града највише била ангажована на изградњи нове трафостанице 35/20/10 кВ у Рибнику, што је омогућило прелазак те општине на поузданији 35 кВ напон, као и на завршетку реконструкције мреже на шест трафоподручја гдје је уведено даљинско очитавање потрошње електричне енергије.

У бањалучкој “Електрокрајини” кажу да су радови пословнице у Новом Граду били углавном усмјерени на омогућавање поузданијег напајања општине Крупа на Уни, за шта су у Дубовику и Бушевићима изграђене три нове трафостанице са припадајућом дистрибутивном мрежом.

Додају да су већи пројекти у Лакташима изградња монтажне бетонске трафостанице у Трну и трафостанице у Бошковићима са припадајућом дистрибутивном мрежом. +++

Позитивно пословање

“Електрокрајина” је у 2018. години наставила дугогодишњи тренд позитивног финансијског пословања, а укупни приходи предузећа у прва три квартала износили су 168,5 милиона КМ, док су укупни расходи били 168,3 милиона КМ, тако да је обрачунски период окончан са профитом од 231.846 КМ.

“Електрокрајина” је, такође, наставила тренд смањења дистрибутивних губитака који су у првих девет мјесеци снижени на 11,8 одсто, што је за 0,9 процентних поена мање у односу на исти лањски период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана