ERS krči put za gradnju vjetroparka

M. Mi.
ERS krči put za gradnju vjetroparka

Banjaluka - "Elektroprivreda RS" (ERS) raspisala je međunarodni javni poziv za prikupljanje ponuda za izradu projekta uticaja izgradnje vjetroparka "Hrgud" u Berkovićima na životnu sredinu.

- Paralelno sa ovim aktivnostima krenućemo u pripremu tenderske dokumentacije za izbor glavnog konsultanta, koji će nadzirati realizaciju ovog projekta do samog kraja gradnje vjetroparka - rekao je direktor ERS Željko  Kovačević.

Nakon završetka ovih aktivnosti biće raspisan i tender za gradnju vjetroparka "Hrgud" instalisane snage od 48  megavata, a procijenjeno je da će godišnje proizvoditi 126 gigavata struje. Vrijednost projekta je 64,5 miliona evra, od čega će ERS izdvojiti 4,5 miliona evra, a preostali iznos biće iz kredita njemačke razvojne banke (KfW).

Njemačka banka je osim kredita, obezbijedila i grant od 200.000 evra za pripremne aktivnosti na projektu koje podrazumijevaju izradu studije procjene uticaja na životnu sredinu, koja zahtijeva prethodno sprovođenje ornitoloških istraživanja  na lokaciji projekta.

U dosadašnjim pripremnim aktivnostima, KfW je finansirao projekat mjerenja karakteristika vjetra u RS.

- Mjerenja su rađena na pet lokacija i za svaku od njih je urađena prethodna studija izvodljivosti. Na osnovu rezultata mjerenja i preporuka koje su dale studije opredijelili smo se  za Hrgud kao jednu od najperspektivnijih lokacija - kazao je Kovačević.

"Elektroprivreda RS" je sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS zaključila ugovor o koncesiji, prema kojem je ukupno planirano vrijeme potrebno za izgradnju vjetroparka tri godine. Od toga su dvije godine predviđene za pripremne aktivnosti, a godina za gradnju vjetroparka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana